Akut koroner sendromlarda, klinik risk skorları ile aortik elastikiyet paramatreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Türkçeingilizcerusça the evaluation relation between clinical risk scores and aortic elasticity parameters in acute coranary syndromes
  1. Tez No: 319151
  2. Yazar: ÖMER GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, klinik risk skorları, anjiyografik risk skorları, aortik elastikiyet parametreleri
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Akut koroner sendromlar, altta yatan aterosklerozun yaygınlığı, ciddiyeti ve taşıdığı akut trombotik riskteki farklılıklara bağlı olarak morbidite ve mortalitesi değişken farklı heterojen klinik tablolardan oluşmaktadır. Daha önceki çalışmalarda aortik stiffness paremetreleri ile ateroslerotik kalp hastalıkları arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Çalışmamızda ST elevasyonlu ve ST elevasyonu olmayan akut koroner sendromlarda ekokardiyografi ile ölçülebilen aortik elastikiyet parametrelerinin klinik risk skorları ile ilişkisi araştırılmışıtır.Yöntem: Çalışmaya Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Departmanı'na göğüs ağrısı ile başvuran ve klinik, elektrokardiyografik (EKG), laboratuvar ve görüntüleme metodları ile incelemeler sonucunda ST elevasyonu olmayan akut koroner sendrom ve ST elevasyonlu akut koroner sendrom tanısı alan ve Kardiyoloji Koroner Yoğun Bakım ünitesi'nde takip edilen hastalardan 104 tanesi dahil edildi.Akut koroner sendromun heterojen dağılım gösteren kliniğine uygun olarak, hastalar kararsız angina, ST elevasyonsuz Mİ ve ST elevasyonlu Mi olarak gruplara ayrıldı. Hastalar akut koroner sendrom tanısı aldığı an akut iskemi, EKG ve klinik şikayetleri düzeldikten sonra hastalara transtorasik ekokardiyografi görüntülemesi yapıldı ve gerekli parametreler kaydedildi.Hastaların TIMI, GRACE risk skorları kaydedildi. Aortik elastikiyet paremetreleri ile klinik risk skorları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacı ile Non-ST elevasyonlu akut koroner sendromlu hastalar GRACE risk skoruna göre üç gruba, ST elevasyonlu akut koroner sendromlu hastalar ise TİMİ STEMİ risk skoruna göre iki gruba bölündü. Anjiografi sonrası Syntax ve Gensini skorları hesaplandı ve kaydedildi. Anjiografi yapılacak hastalarda aortik elastisite parametreleri ile koroner anjiografi skorları olan Syntax ve Gensini skorları karşılaştırıldı.Bulgular: NSTEMİ grubunda, USAP ve STEMİ grubuna göre aortik strain ve aortik distensibilite değerleri daha azdı, aortik stiffness indeksi, Syntax skoru ise daha fazlaydı (p0,05). GRACE risk skoru hastalarında, yüksek risk grubunda, düşük ve orta risk grubuna göre aortik strain ve aortik distensibilite azalmıştı, aortik stiffness indeksi, Syntax ve Gensini skoru artmıştı (p0,05).Sonuç: Klinik risk skorları yüksekliği ile aortik elastikiyet parametreleri arasında ilişki gözlenmiştir. GRACE risk skoru arttıkça aortik elastikiyet parametrelerideki bozulmada artmıştır. TİMİ STEMİ risk skoru yüksek hastalarda aortik elastikiyet parametrelerindeki bozulma belirgindir. Syntax skoru arttıkça aortik elastikiyet parametrelerideki bozulmada artmıştır. Klinik risk skorları arttıkça anjiografik risk skorlarıda artmıştır. Aortik elastikiyet parametreleri, akut koroner sendrom hastalarında, takip ve tadavi stratejisini yönlendirebilir. Akut koroner sendromlu hastalarda invaziv strateji tercihimizi etkileyebilir. Ayrıca tedavide bu parametrelerde düzeltme sağlanması hedef haline getirilebilir. Aortik elastikiyet parametrelerinde düzelme sağladığı gösterilmiş ACE inhibitörü gibi ilaçların tedavideki değerinin bir kez daha anlaşılmasında rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Non-ST and ST elevation acute coronary syndromes consist of different heterogeneous clinical pictures that have high morbidity and mortality because of differences in severity, dispersion of atherosclerosis and acute thrombotic risk. Arterial stiffness parameters are commonly used to determine the development of atherosclerotic disease. we investigated the relation between ascending aortic elastic indexes measured echocardiographically (aortic distensibility (AD), aortic strain (AS), aortic stiffness index) and clinical risk scores in non-ST and ST elevation acute coronary syndromes.Methods: One hundred and four consecutive patients admitted to Ondokuz Mayis University, Faculty of Medicine, Emergency Department with the complaint of chest pain were included in this study. They were diagnosed as non-ST elevation and ST elevation acute coronary syndrome after clinical, electrocardiographic and laboratory assessment, were followed in coronary intensivecare unit and were planned to undergo diagnostic coronary angiography. coronary syndromes consist of different heterogeneous clinical pictures. So firstly we divided into 3 groups according to the diognoz, this grup are NSTEMİ, STEMİ and USAP and (AS, AD and ASİ (as elasticity indexes of aorta) were calculated and performed from the aortic diameters measured by echocardiography. GRACE and TIMI risk scores of all patients were recorded. Non-ST elevation acute coronary syndromes divided into 3 groups according to GRACE risk score and ST elevation acute coronary syndromes divided into 2 groups according to TİMİ STEMI risk score for investigated associate between aortic elastiticity indexes and clinical risk score. Syntax and Gensini scores were recorded after anjiograpyWe also compared and contrasted these aortic elasticity parameters to the coronary Syntax and Gensini score in patients who had undergone coronary angiography.Results: Statistically significant differences were found between AS (aortic strain), AD (aortik distensibility) and ASİ (aortic stiffness index) of patients in different groups (for both; p0,05). In the high risk group for GRACE, the aortik distensibility and strain values decreased, aortic stiffness index Syntax and Gensini scores values increased significantly compared to the low and intermediate groups (p0,05). There is a negative association between the values of the GRACE with aortic distensibility and aortic strain, positive association with aortic stiffness index (p0,05).