Spor yapan ve yapmayan 14-18 yaş grubu öğrencilerin saldırganlık tutumlarının incelenmesi
Examining aggression attitudes of students at between 14 and 18 ages who do physical exercise and who don?t do physical exercise
- Tez No: 319227
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ACET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Lise Öğrencisi, Saldırganlık, Spor, Aggression, High School Student, SpOrt
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZETBayram, Y. Spor Yapan ve Yapmayan 14-18 Yaş Grubu Öğrencilerin Saldırganlık Tutumlarının İncelenmesi Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.2012. Bu çalışmada 14-18 yaş grubu aralığında bulunan spor yapan ve yapmayan öğrencilerin bazı değişkenlere göre saldırganlık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmaya Kütahya'nın merkez ve ilçelerinden toplam 11 okul ve 1452 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin saldırganlık düzeylerini belirlemede Tuzgöl'ün (1998) geliştirdiği saldırganlık ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde öğrencilere ait demografik özellikler için frekans analizi, spor yapan ve yapmayan öğrenciler arasında değişkenlere göre farklılıklar ise iki yönlü varyans analizi (Two-way ANOVA) ile test edilmiştir. Analiz aşamasına geçmeden önce verilerin normallik varsayımları gözden geçirilmiştir. Analizlerde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 17.0 paket programı kullanılmıştır.Yapılan analizler sonucunda; cinsiyet, ailedeki birey sayısı, daha önce sigara kullanma, şu an sigara kullanma, alkol kullanma, alkol kullanma sıklığı, vücudunda dövme ve piercing yapma ya da yaptırmayı düşünme değişkenleri ile spor yapma ve anne mesleği ortak etkileşimi açısından spor yapan ve yapmayan öğrencilerin saldırganlık puanları arasında anlamlı farklılıklar gözlenmiştir.Sonuç olarak erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre hem spor yapanlarda hem de yapmayanlarda daha fazla saldırgan tutum sergiledikleri söylenebilir. Ayrıca öğrencilerin saldırganlık düzeylerini artıran sebepler arasında ailedeki birey sayısı, sigara ile alkol kullanımı ve piercing, dövme (body modification) yaptırma gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBayram, Y. Examining Aggression Attitudes of Students at between 14 and 18 ages Who do Physical Exercise and Who Don?t do Physical Exercise Dumlupınar University; Health Sciences Department of Physical Education MA.. Kütahya.2012. In this study it was aimed to determine the levels of aggression of students at between 14 and 18 ages who did physical exercise and did not do physical exercise according to some variance.Totally 11 schools and 1452 students from the central and countries of Kütahya attended to the research. Aggression scale developed by Tuzgöl was used to determine the levels of aggression of students. In data analysis, while frequency analysis was used for demographic characteristics of the students, differences according to variances between the students who did physical exercise and who did not do physical exercise were tested by two -way ANOVA. Before reaching analysis stage, normality hypothesis of the data were reviewed. In analyses, Statistical Package for Social Sciences 17.0 was used.As a result of analyses, from the point of variances like gender, family member population, smoking and smoking in the past, using alcohol, alcohol use frequency, piercing and body modification or thinking about it and doing physical exercise and mother profession common interaction, it was observed that there were no significant differences between the points of aggression of students who did physical exercise and did not do physical exercise.As a result, it can be said that male students who do physical exercise and also do not do physical exercise act in more aggressive manner than female students. In addition, among the reasons increasing the levels of aggression of students; family member population, smoking and using alcohol, piercing and body modification can be stated.