10-14 yaş erkek futbolcu ve badmintoncularda bazı fiziksel fizyolojik ve biyomotorik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparsion of somepphysical, physiological and biomotoric properties of male soccer players and male badminton players of 10-14 years old groups
  1. Tez No: 319226
  2. Yazar: FATMA KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel, Fizyolojik Ve Biyomotorik Ölçümler, Futbolcu, Badmintoncu, Physical, Physiological and Biomotoric Measurements, Football Players, Badminton Players
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Fatma, K. 10-14 Yaş Erkek Futbolcu Ve Badmintoncularda Bazı Fiziksel, Fizyolojik ve Biyomotorik Özelliklerinin Karşılaştırılması. Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kütahya, 2012. Bu çalışmada, 10-14 yaş grubundaki okullar arası müsabakalara katılan futbolcu ve badmintoncuların bazı fiziksel, fizyolojik ve biyomotorik özeliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yapılan bu araştırmada, Eskişehir Mehmet Gedik İlköğretim Okulu15 futbolcu ve Eskişehir Cengiz Topel İlköğretim Okulu 15 badmintoncu olmak üzere toplam 30 sporcu konu edilmiştir. Çalışmada; sporcuların fiziksel, fizyolojik ve biyomotorik özelliklerini belirlemek amacıyla yaş, vücut ağırlığı, uzunluk ölçümleri, genişlik ölçümleri, çevre ölçümleri, deri altı yağ oranları, kalp atım sayısı, sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, 30 metre sürat testi, uzun atlama, esneklik ve el kavrama kuvveti ölçüldü. Futbolcu ve badmintoncularda ölçümler sonucunda elde edilen bulgular arasındaki farklılıklar SPSS for Windows 17.0 paket programında tanımlayıcı istatistik ve bağımsız gruplarda t- test uygulanarak değerlendirildi. Bu araştırma sonucunda elde edilen sonuçlara göre futbolcu ve badmintoncuların istirahat diastolik kan basıncı değerleri arasında farkın istatistiksel olarak önemli olduğu (p0,05).
Özet (Çeviri)
Fatma, K. Comparsion of some physical, physiological and biomotoric properties of male soccer players and male badminton players of 10-14 years old groups. Dumlupinar University Health Sciences Institute Department of Physical Education and Sport Postgraduate Thesis, Kutahya, 2012. This study aims at comparison of some physical, physiological and biomotoric properties of soccer players and badminton players of 10-14 years old group which attends at competitions between schools. In this research, 15 football players from Eskişehir Mehmet Gedik Primary School and 15 badminton players from Eskişehir Cengiz Topel Primary School, total of 30 students were subjected. In this study; to definite the physical, physiological and biomotoric properties of sportsmen; age, body weight, length measures, width measures, circumference measures, usder skin fat ratio, heart rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, 30 meter sprint test, long jump, flexibility and hand gripping strength values were measured. The differences between findings which were obtained by measurements from football players and badminton players were considered in descriptive statistics and independent samples with using ?t-test? on SPSS 17,0 for Windows. The results of this study showed that, the difference of diastolic blood pressure values between football players and badminton players were found statistically significant (p0,05).