Deneysel kafa travmasında karnitin'in akut dönemdeki antiödem ve koruyucu etkisi
The anti-edema and neuroprotective effect of l-carnitin (LCAR) on experimental acute head trauma
- Tez No: 319233
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH GEZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Beyin ödemi, L-karnitin, nöroprotektif etki, sekonder hasar, travmatik beyin hasarı, Brain edema, L-carnitine, neuroprotective effect, traumatic brain injury
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Travmatik beyin hasarı, primer ve sekonder hasar mekanizmalarını içerir. Sekonder hasar, saatler veya günler sonra ortaya çıkmakta ve birçok karmaşık fizyopatolojik mekanizmaya bağlı olarak oluşmaktadır. L-karnitin vücutta enerji üretimi ve yağ metabolizmasında önemli bir rol oynamaktadır. Yağ asitlerinin mitokondri içine taşınması, hücre membranının korunması ve ayarlanması, serbest KoA için gerekli ortamın sağlanması ve ATP'nin elde edilmesini optimize etmek gibi etkileri bulunmaktadır. L-karnitin hücre iyon konsantrasyonun korunması için kullanılan Na/K ATPaz için ATP sağlamakta ve böylece hücre çeperinin onarımı için süreç sağlamaktadır. Çalışmamızda amacımız karaciğer, böbrek ve çeşitli nörolojik hastalıklar gibi birçok alanda faydası kanıtlanmış olan L-karnitinin travmatik beyin yaralanmasında nöroprotektif etkisini ve beyin ödemi üzerine tedavi etkinliğinin olup-olmadığını değerlendirmektir.Metod: Bu deneysel hayvan çalışmasında ağırlıkları 300- 350 g arasında değişen 40 (kırk) adet erkek erişkin Spraque- Dawley sıçanı kullanıldı. Denekler her grupta 10 (on) sıçan olacak şekilde Kontrol (S); Travma (T); Travma sonrası L-Karnitin (T + K) ve L-Karnitin (K) gruplarına ayrıldı. Çalışmada 100 mg/kg L-karnitin 3. ve 4. grublara (T+K ve K grublarına) intraperitoneal olarak verildi. Travma + medikasyon sonrası 72. saatte sıçanlar dekapite edilerek örnekler histopatolojik olarak incelendi.Bulgular: Travma grubu ile travma sonrası L-karnitin verilen grup arasında ödem açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (p:0.0001), nöronal hasar açısından anlamlı bir fark olduğu (p:003), enflamasyon açısından da anlamlı farkın (p:003) olduğu görülmüştür. Travma grubunda 10 denekte, travma sonrası L-karnitin verilen grupta 4 denekte ödem görülürken, 6 denekte ödem görülmemiştir. Travma grubunda 10 denekte enflamasyon gözlenirken, travma sonrası L-karnitin verilen grupta 3 denekte enflamasyon görülmüş, 7 denekte enflamasyon görülmemiştir. Travma grubunda 5 denekte hafif nöronal hasar ve 5 denekte orta şiddetli nöronal hasar gözlenirken, travma sonrası L-karnitin verilen grupta 7 denekte hafif nöronal hasar gözlenmiş, 3 denekte nöronal hasar görülmemiştir.Sonuç: Çalışmamızın sonuçları akut travmatik beyin hasarında, L- karnitin tedavisinin ödem, enflamasyon ve nöronal hasarı azaltarak sekonder travmatik beyin hasarına karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak L-karnitin insanlarda akut travmatik beyin hasarının tedavisinde yararlı bir seçenek olabilmekle beraber farklı dozlar ve sürelerde uygulanarak L-karnitinin antiödem, enflamasyon ve nöroprotektif etkinliğinin ispatlanması için daha kapsamlı çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Traumatic brain injury includes primary and secondary damage mechanisms of injury. Secondary damage emerges after hours or even days and is composed of many complex pathophysiological mechanism. L-carnitine plays an important role in lipid metabolism and energy production in the body. It has effects such as transport of fatty acids into the mitochondria, cell membrane protection and setting the required environment for the provision of free CoA and optimizing ATP being obtained. L-carnitine provides ATP that is used for the protection of the cell ion concentration of Na / K-ATPase and thus provides ATP for the process for the repair of the cell wall. The aim of our study is to evaluate the neuroprotective effect of L-carnitine on traumatic brain injury and the the effectiveness of L-carnitine on brain edema considering that the benefits of L-carnitine on many areas such as liver, kidney and neurological diseases has been proven.Methods: In this experimental animal study, 40 (forty) adult male Sprague-Dawley rats, their weights ranging between 300 and 350 g, were used. These experimental animals were grouped as trauma, after trauma carnitine and carnitine group and each group consisted ten rats. In the study, 100 mg/kg carnitine were given to 3rd and 4th groups intraperitoneally. On the 72nd hour after medication + trauma, rats were decapitated and samples were examined histopathologically.Results: It has been seen that there is statistically significant difference between the trauma group and the group of L-carnitine in post-traumatic edema (p:), there is no difference in terms of neuronal damage (p:), while there is significant difference in terms of inflammation (p). Edema was observed on 10 rats in trauma group, on 4 rats in the group of L-carnitine in post-trauma. 6 rats didn?t show any signs of edema. Inflammation was observed on 10 rats in taruma group, on 3 rats in the group of L-carnitine in post-trauma. 7 rats didn?t show any inflammation. Mild and bland neuronal damage was observed on 5 rats in trauma group while mild neuronal damage was observed on 7 rats in the group of L-carnitine in post-trauma and no neuronal damage was observed on 3subjects in the same group.Conclusion: The results of our study has shown that L-carnitine therapy in acute traumatic brain injury may be protective for secondary traumatic brain as it reduces edema and inflammation. As a result, L-carnitine in the treatment of human acute traumatic brain injury has been considered to be a useful choice. It has been thought that extensive studies in terms of neuroprotective and edema efficacy of L-carnitine by applying different doses and on different durations can be done.