Fibromiyalji sendromu ve huzursuz bacak sendromunun klinik birlikteliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of fibromyalgia syndrome and restless legs syndrome?s clinical assosiation
- Tez No: 319261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN TAŞTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, uyku, huzursuz bacak sendromu, Fibromyalgia, sleep, restless legs syndome
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Romatoloji polikliniklerine osteoartrit hastalarından sonra en sık medikal tedavi arayan hasta grubu olan fibromiyalji hastalarıdır. Bu grup hem birinci basamak hem de genel dahiliye hekimlerinin mücadele ettiği büyük bir topluluktur. Hastalıkta ağrının yanı sıra yorgunluk, uyku bozukluğu ve bilişsel bozukluklarda bir o kadar yaygın görülmekte olup yaşam kalitesini etkilemekte büyük öneme sahiptirler.Çalışmaya Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniğinde klinik olarak fibromiyalji sendromu tanısı almış 85 hasta bilgileri geriye dönük yöntemle huzursuz bacak sendromu varlığı açısından tarandı. Demografik verileri, hastalığı ile ilgili bilgileri ve yaşam kalitesini etkileyebileceğini düşündüğümüz bulgular araştırıldı. Yaşam kalitesi de ?Kısa Form-36? ve fibromiyalji sendromuna özgü hastalık şiddet ölçeği olan ?Fibromiyalji Etki Anketi? ile değerlendirildi.Biz fibromiyalji sendromlu hasta grubumuzda kesitsel olarak uyku kalitesini bozan sık sensörimotor rahatsızlıklardan biri olan huzursuz bacak sendromu sıklığını araştırdık. Sonuçta yüksek oranda fibromiyalji ve huzursuz bacak sendromu birlikteliği tespit ettik. Bu birliktelikten dolayı huzursuz bacak sendromunun eşlik ettiği grupta fibromiyalji hastalarının hastalık şiddetinin arttığı ve yaşam kalitesinin azaldığı saptandı.
Özet (Çeviri)
After osteoartrihitis patients fibromyalgia is the second patient group who seek for medical care at rheumatology policlinics. This group of patients is a big population that both general practitioners and general internl medicine doctors struggle. There are fatigue, sleep disturbances and cognitive disfunctions as common as pain in fibromiyalgia patients and these symptoms have great effect on quality of life.Eighty five patients who were diagnosed clinically as having fibromyalgia syndrome at Trakya University Medical Faculty Physical Medicine and Rehabilitatin Department were included in the study. These patients researched for having restless legs syndrome retrospectively. Demografic and disease related factors along with findings which could impare life quality were investigated. Quality of life was evaluated by ?Short Form-36? and disease severity evaluated by a fibromyalgia-spesific outcome measure named ?Fibromyalgia Impact Scala ?.We investigated one of the most common sensorymotor movement disease named restless legs syndrome? s frequency. As a result, we found close relation betwen two diseases. Because of this relationship we determined that when restless legs syndrome overlaps, disease activity increases and quality of life score decreases.