Deneysel mezenter iskemi modelinde oksidatif stres parametrelerinin incelenmesi (scube-1,TAS,TOS, OSİ,MDA)
Mda, oxidative stress parameters and SCUBE-1 levels in the diagnosis of acute mesenteric ischemia
  1. Tez No: 319299
  2. Yazar: SEDA ÖZTAŞ MENTEŞE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, İlk ve Acil Yardım, General Surgery, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Mesenteric ischemia, oxidative stress, SCUBE-1, TAS, TOS, OSI, MDA, experimental study
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Nadir görülen; zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde ölüme yol açan akut mezenter iskemi erken tanısında SCUBE-1 ve diğer oksidatif stres parametrelerinin düzeylerinin tanısal değeri araştırıldı.Yöntem: Deneysel randomize kontrollü çalışmada 36 tane Spreque Dawley cinsi dişi rat kullanıldı. Deney hayvanları 3 kontrol grubu ve 3 iskemi grubu olarak toplam 6 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna sadece laparotomi yapılarak, iskemi gruplarına ise laparotomi ve SMA bağlaması yapılarak 30. dakika, 2. ve 6. saat lerde TAS,TOS, OSİ, MDA VE SCUBE-1 düzeyleri için abdominal aortadan kan alındı. Tüm gruplardan alınan ileum dokusu histopatolojik olarak ışık mikroskopisinde incelendi.Bulgular : Çalışma gruplarındaki değerler kontrol grubu ile karşılaştırıldığında; SCUBE-1 düzeylerinde ; 2. Saatte ve 6. saatte ki artış anlamlı bulundu (sırasıyla p=0.001, p=0.005). MDA değerlerindeki artış 30. dakika ve 6. saatte anlamlı bulundu (sırasıyla p=0.031, p=0.014 ). TOS düzeyleri;30. Dakikada, 2. Saatte ve 6. Saatte iskemi gruplarında anlamlı derecede yüksekti (sırasıyla p=0.0001, p=0.001, p=0.003 ). OSİ düzeyleri; 30. Dakikada, 2. Saatte ve 6. Saatte kontrol gruplarına göre anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0.0001, p=0.025, p=0.021 ). İskemi gruplarındaki histopatolojik hasar istatistiksel olarak anlamlıydı.Sonuç: Bu çalışmada SCUBE -1 düzeyleri iskemi gruplarında kontrol gruplarına göre yüksek bulundu. Bu bulgular bize AMI nin erken tanısında SCUBE-1 seviyelerinin yol gösterici olabileceğini düşündürmüştür. Bu öncü çalışmanın klinik çalışmalarla ayrıca desteklenmesi gerekirAmaç: Nadir görülen; zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde ölüme yol açan akut mezenter iskemi erken tanısında SCUBE-1 ve diğer oksidatif stres parametrelerinin düzeylerinin tanısal değeri araştırıldı.Yöntem: Deneysel randomize kontrollü çalışmada 36 tane Spreque Dawley cinsi dişi rat kullanıldı. Deney hayvanları 3 kontrol grubu ve 3 iskemi grubu olarak toplam 6 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna sadece laparotomi yapılarak, iskemi gruplarına ise laparotomi ve SMA bağlaması yapılarak 30. dakika, 2. ve 6. saat lerde TAS,TOS, OSİ, MDA VE SCUBE-1 düzeyleri için abdominal aortadan kan alındı. Tüm gruplardan alınan ileum dokusu histopatolojik olarak ışık mikroskopisinde incelendi.Bulgular : Çalışma gruplarındaki değerler kontrol grubu ile karşılaştırıldığında; SCUBE-1 düzeylerinde ; 2. Saatte ve 6. saatte ki artış anlamlı bulundu (sırasıyla p=0.001, p=0.005). MDA değerlerindeki artış 30. dakika ve 6. saatte anlamlı bulundu (sırasıyla p=0.031, p=0.014 ). TOS düzeyleri;30. Dakikada, 2. Saatte ve 6. Saatte iskemi gruplarında anlamlı derecede yüksekti (sırasıyla p=0.0001, p=0.001, p=0.003 ). OSİ düzeyleri; 30. Dakikada, 2. Saatte ve 6. Saatte kontrol gruplarına göre anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0.0001, p=0.025, p=0.021 ). İskemi gruplarındaki histopatolojik hasar istatistiksel olarak anlamlıydı.Sonuç: Bu çalışmada SCUBE -1 düzeyleri iskemi gruplarında kontrol gruplarına göre yüksek bulundu. Bu bulgular bize AMI nin erken tanısında SCUBE-1 seviyelerinin yol gösterici olabileceğini düşündürmüştür. Bu öncü çalışmanın klinik çalışmalarla ayrıca desteklenmesi gerekir
Özet (Çeviri)
AbstractObjectives: This study investigated the diagnostic value of signal peptide-CUB-EGF domain-containing protein 1 (SCUBE-1) and other oxidative stress parameters in the early diagnosisof acute mesenteric ischemia, which has high mortality and morbidity if not identified andtreated in the early period.Methods: Thirty-six female Sprague-Dawley rats were used in this randomized, controlledstudy. Rats were divided into 6 groups. Control and ischemia groups for the 30th minute, 2ndhour and 6th hour were established. Laparotomy only was performed in the control group.In the ischemia groups, laparotomy was performed and the superior mesenteric artery wasligated. Blood and tissue specimens were collected at the specified intervals.Results: Comparison of the study group values with those of the control groups revealeda significant rise in SCUBE-1 levels at the 2nd and 6th hours. The rise in MDA values at 30min and 2 h was significant. TOS levels were significantly elevated in the ischemia groups at30 min and 2 and 6 h. OSI levels were significantly higher compared to those of the controlgroup at 30 min and 2 and 6 h. The histopathological injury in the ischemia groups was alsostatistically significant.Conclusions: SCUBE-1 levels were higher in the ischemia groups compared to the controlgroups. These findings suggested that SCUBE-1 levels can be useful in the early diagnosisof acute mesenteric ischemia. This preliminary study now needs to be supported by clinicalresearch.