Solunum yolu örneklerinde pneumocystis jirovecii varlığının araştırılması
Detecting of pneumocystis jirovecii in respiratory system samples
  1. Tez No: 319300
  2. Yazar: RUŞEN DEDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR TOSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Pneumocystis jirovecii, tanı yöntemleri, Giemsa boyama, PZR, İFA, Pneumocystis jirovecii, diagnosis method, Giemsa stain, PCR, İFA
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZETP.jirovecii bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda önemli fırsatçı pnömoni etkenidir. Bu çalışmada, Mayıs 2011-Ocak 2012 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Hasta Hizmetleri Laboratuvarına farklı klinik ve polikliniklerden atipik pnomoni bulguları ile gönderilen solunum yolu örneklerinde Pneumocystis varlığı araştırılmıştır. Toplam 35 hastanın solunum örneği çalışmaya dahil edilmiştir. Bu çalışmada immun sistemi baskılanmış hastalardan izole edilen örneklerde Giemsa boyama, indirekt floresan antikor (İFA), iki turlu polimeraz zincir reaksiyonu (nPZR), yöntemleri kullanılarak P.jirovecii'nin varlığı araştırılmıştır. Örneklerin 3'ü (%8.6) nPZR ile 4'ü (%11) İFA yöntemiyle pozitif bulunmuştur. Giemsa boyama yöntemiyle boyanarak mikroskobik olarak incelendi. P.jirovecii görülemedi..Sonuç olarak hastalığın erken tanı konulması ve tedaviye zamanında başlanması amacıyla hızlı ve güvenilir tanı yöntemi olan İFA ve PZR'ın rutin uygulanması gerektiği düşünülmüştür
Özet (Çeviri)
SUMMARYP.jirovecii is an important oppurtunistic pneumonia agent in immunsupressed patients. The aim of this study was to investigate Pneumocystis jirovecii isolated from clinical specimens in the Laboratories of Karadeniz Technical University Hospital between May 2011 January 2012. In this study, presence of Pneumocystis jirovecii was investigated in immunocompromised patients who were presenting with the clinical symptoms of atypical pneumonia, Giemsa stain, indirect fluorescent antibody (İFA) test and nested polymerase chain reaction (nPZR) methods. 35 patients were included in the study. Three of the sample (%8.6) were found to be positive by the nPZR, four of them (%11) were found to be positive by İFA method. Samples were stained Giemsa staining methods and examined microscopically. All samples remain negative for fungus including Pneumocystis jirovecii.As a result, for the appropriate treatment and prophylaxis of P.jirovecii infections, İFA and PCR rapid and reliable diagnostic test should be used for diagnosis.