Plevral sıvı analizinde biyolojik belirteçlerin kullanımı
Discrimination of pleural effusions based on multiple biological parameters
  1. Tez No: 319357
  2. Yazar: TUĞÇE KASAPOĞLU HÜRKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAH ECE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Plevral efüzyon, Transuda ve Eksuda, Yeni Biyobelirteçler, Pleural effusion, Transudative and Exudative fluids, Biological markers
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETGİRİŞPlevral efüzyonun nedenine yönelik yapılan incelemelerde her zaman etiyoloji aydınlatılamamaktadır. Bu amaçla alternatif testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Biz de çalışmamızda farklı plevral efüzyon gruplarında, transuda-eksuda ayrımında, yeni biyobelirteçlerin pro-brain natriüretik peptid (proBNP), tümör nekrozis faktör alfa (TNF- ?), C-reaktif protein (CRP), prokalsitonin (PCT) plevral efüzyon etiyolojisiyle ilişkisini araştırmayı planladık.MATERYAL-METODProspektif yapılan çalışmamızda, çalışmaya Ağustos 2011- Şubat 2012 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran 50 hasta dahil edildi. Hastalardan eşzamanlı plevral sıvı ile venöz kan alınarak, LDH ve protein değerlerine bakılarak, `'Light Kriterleri'ne'' göre transuda ve eksuda ayrımı yapılarak gruplandırıldı. Torasentez ile alınan 2 cc'lik efüzyon örnekleri -80°c `de stoklandı.Analiz için çözülen sıvılarda; Kemilüminesan İmmunassay methodu ile pro-BNP, İmmunfloresan yöntem ile PCT, İmmunometrik Sandviç enzim İmmunassay tekniği ile TNF- ? ve İmmuntribidimetrik yöntem ile CRP değerlendirildi.BULGULARÇalışmamızda elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler SPSS 17.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi ve ROC eğrileri kullanıldı. Çalışmamızdaki 50 plevral sıvının; 28'i eksuda, 22'si transuda olarak belirlendi. Yapılan analizler sonucunda pro-BNP'nin transuda ?eksuda ayrımında %79.9 oranıyla transuda lehine anlamlı ayırıcılığı tespit edilmiştir. CRP'nin de eksuda lehine % 77.1 oranıyla anlamlı olduğu sonucu elde edilmiştir. Yapılan çalışmamızda TNF- ?, PCT biyobelirteçlerinin transuda- eksuda ayrımında istatistiksel anlamlılığı tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT2.1 INTRODUCTIONConventional methods are not always capable of establishing the cause of pleural effusion, so alternative tests are needed. The aim of this study was to explore the role of combined function of biological markers such as N-terminal-pro-B-type natriuretic peptide (NT-proBNP), tumour necrosis factor-a (TNF- ?), C-reactive protein (CRP), procalcitonin (PCT) in discriminating different pleural effusion groups (exudative and transudative)2.2 METHODIn this prospective clinical study, 50 patients with pleural effusion were included. Blood and pleural fluid specimens were collected to the standart vaccumed tubes simultaneously and centrifuged 15 minutes at 3000rpm. Specimens were put into 2 ml tubes and stored at -80°C. Plevral effusions were classified as transudate or exudates according to the Light?s criteria. All biochemical measurements were performed on a selective, discrete, multichannel analyzer using standart methodology. Human TNF- ? in pleural fluid was measured by an immunoenzymometric assay, CRP levels were measured by the turbidimetric latex agglutination, PCT (procalcitonin) concentrations were determined using an immunoluminometric assay, proBNP levels were measured with the chemolusency method.Statistical analyses were performed with SPSS 17.0 (statistical package for social sciences)The Mann-Whitney U test for testing statistical difference between the medians was assessed. The cut-off value was established by using ROC (receiver operating characteristic) curve.32.3 RESULTS50 patients were evaluated, 28 patients were diagnosed as exudate and 22 patients were transudate. Our results show that; pleural fluid NT-proBNP levels were higher in transudates and reached statistically significance (p=0.000). CRP concentration level has been studied in pleural fluid and been found to be higher in transudates than in exudates. CRP concentration levels of >1,5mg/dl show a sensitivity (%67) and spesificity (%91) and a positive predictive value of 91% in the discrimination of exudative fluids from transudates.TNF- ? and PCT claimed as good biochemical markers of exudative fluids but our study showed no statistically significant correlation between transudates and exudates (p=0.26/p=0,29).