Considering low- and middle-income group projects of Housing Development Administration (TOKİ) from a social sustainability perspective: The case of Temelli Blocks
Dar ve orta gelir grubu için üretilen TC Başbakanlık Konut İdaresi (TOKİ) projelerinin sosyal sürdürülebilirlik bağlamında ele alınması: Temelli Konutları örneği
- Tez No: 319510
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM Ö. GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İç Mimari ve Dekorasyon, Sociology, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: TOKİ, sosyal sürdürülebilirlik, TOKİ Temelli Konutları, gündelik yaşam, TOKİ, social sustainability, TOKİ Temelli Blocks, daily life
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma sosyal sürdürülebilirliğin hayat kalitesinin artması, sosyal eşitlik ve topluluğun sürdürülebilirliği kavramlarına odaklanarak TOKİ Temelli Konutlarındaki gündelik yaşamın değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Sosyal sürdürülebilirlik kavramı, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik çalışmalarıyla birlikte sürdürülebilirlik konusunun önemli bir araştırma alanını oluşturmaktadır. Bu kavramla ilgili çalışmalarda sosyal sürdürülebilirliğin neyi içerdiğine dair farklı çerçeveler sunulsa da kavramın bireyin toplum içindeki hayatına odaklanan ve hayat kalitesinin geliştirilmesini öneren kuramsal çerçevesi sürdürebilirlik çevresinde dönen tartışmaları zenginleştirmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın odak noktasını Ankara-Eskişehir yolu üzerinde Temelli beldesindeki TOKİ konutlarında yürütülen alan çalışması oluşturur. Alan çalışmasının sonuçları sosyal sürdürülebilirlikle ilgili kavramların ışığında değerlendirilir. Bu çalışmada, TOKİ'nin dar ve orta gelir grubu için inşa ettiği Temelli'deki toplu konut sitesi, yeşil, sağlıklı ve modern bir yaşam alanı olarak sunulurken burada yaşayan bireylerin gündelik yaşamlarının ne denli sürdürülebilir olduğu sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to observe and analyze the daily lives of TOKİ Temelli Blocks? residents by focusing on the quality of life, social equity, and sustainability of the community concepts of the social sustainability. Social sustainability constitutes one of the three dimensions of the debates on sustainability with the environmental and economic dimensions. Even though there is not an agreement what social sustainability consists of, it necessitates the well-being and liveability of living environments by its people-oriented considerations. TOKİ promotes housing projects for low- and middle-income group as green, healthy, and modern living environment. TOKİ Temelli Blocks is a typical example of these kinds of housing projects. In this study, the daily lives of the residents are being discussed in order to comprehend whether their lives are socially sustainable or not.