Muhammed Nurullâh Seyda El-Cezerî hayatı, eserleri ve fikirleri
Muhammed Nurullah Seyda El-Cezeri: His life, work of arts and opinions
  1. Tez No: 319565
  2. Yazar: MİDAT TOKHTAROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Biography
  6. Anahtar Kelimeler: Cizre, Nakşibendi Tarikatı, Şeyh, Dergâh, Tasavvuf, Cizre, Tarekat Of Nakşibend, Sheikh, Dervish Lodga, İslamic Mysticism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tezde Güneydoğu Anadolu'da yetişen Nakşibendi şeyhi Muhammed Nurullah Seydâ el-Cezerî hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Tez bir giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde Cizre'nin coğrafi yeri ve özellikleri, ayrıca Cizre'de yetişen büyük ãlimlerin bazıları hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Şeyh Muhammed Nurullah Seydã'nın doğumu, çocukluğu, evliliği, tahsili hayatı, mürşidi, üstadları, mürîdleri, kerãmetleri, sosyal faaliyetleri, irşãd davetleri, İslãm'a olan hizmetleri, ibadet yönleri, ahlakî özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Nurullah Seydã'nın eserleri tanıtılıp fikirleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümünde tasavvufî, felsefî, mantıkî, tarihî görüşleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to give information about Muhammed Nurullah Seyda el-Cezeri, a Naqshibandi sheikh, who was brought up in southeast Anatolia. The thesis consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction part, brief information about the location and geographical characteristics of Cizre as well as information about some great scholars who were brought up in this town is presented. The first chapter is based on information about the birth, childhood, marriage, education, murshid, teachers, murids, karamats, social activities, guidance to the true way, services for Islam, prayers, moral characteristics of Sheikh Muhammed Nurullah Seyda. His opinions related to tasavvuf, philosophy, logic and history are stressed in the second part. The works of Muhammed Nurullah Seyda are introduced and information about his ideas is presented in the third part.