Mersin Üniversitesi fakülte ve yüksekokullarında yürütülen Türk dili derslerinde uygulanan yöntemler üzerine bir inceleme
An investigation about the methods carried out in Turkish language courses instructed in Mersin University faculties and schools
- Tez No: 319633
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türk Dili, Yöntem, Anket, Turkish Language, method, questionnaire
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma, Mersin Üniversitesi fakülte ve yüksekokullarında zorunlu ders olarak yürütülen Türk Dili derslerinde uygulanan yöntemlerin ve karşılaşılan sorunların irdelenmesi amacıyla yapılmıştır.Belirlenen amaç doğrultusunda, Mersin Üniversitesi birimlerinde Türk Dili derslerini yürütmekle yükümlü olan öğretim elemanlarının görüşleri incelenerek ilgili öğretim elemanlarının uyguladıkları ders anlatım yöntemleriyle ilgili anket çalışması uygulanmıştır.Uygulanan anket çalışmasıyla, öğretim elamanlarının görüşleri veri analiz programlarıyla değerlendirilerek çeşitli bulgulara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, Türk Dili derslerinin işlenişi esnasında uygulanan yöntemler ve karşılaşılan sorunlar üzerine çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was done to examine the methods used in Turkish Language courses given as compulsory subjects in Mersin University and to examine the encountered problems.In accordance with the determined purpose, considering the views of the instructors giving Turkish Language courses in Mersin University, a questionnaire study on the lecturing method was carried out.With the questionnaire study, views of the instructors were evaluated using data analysis programs and several findings were reported. Considering these findings, a variety of suggestions were made on the methods used in the Turkish Language courses and on the problems encountered.