Orta Öğretim Kurumları Sınavı (OKS) ve Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 8. sınıf fen alt testlerindeki maddelerin Uluslararası Öğrenci değerlendirme Programı (PISA) yeterlik düzeylerine göre dağılımlarının incelenmesi
Examination of distribution of 8th Grade Science Subtest Items of Secondary School Exam (OKS) and Level Determining Exam (SBS) with regard to Program for International Student Assessment (PISA)
- Tez No: 319634
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ATA TEZBAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: OKS, SBS, PISA, PISA Fen Okuryazarlığı, PISA Fen Okuryazarlığı Yeterlik Düzeyleri, OKS, SBS, PISA, PISA Science Literacy, PISA Science Literacy Levels
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmanın amacı, OKS 2008 ve SBS 2009 Fen alt testi maddelerinin ve öğrencilerin, PISA'da tanımlanan Fen okuryazarlığı yeterlik düzeyleri bakımından nasıl bir dağılım gösterdiğinin incelenmesidir.Uzman grubunu 27'si ölçme-değerlendirme ve 28'si fen alanından uzmanlar, öğrenci grubunu ise Mersin Büyükşehir ilindeki ilköğretim okullarının 2010-2011 eğitim-öğretim dönemi 8. sınıfındaki 1007 öğrenci oluşturmaktadır.Verilerin toplanmasında uzman grubundan, OKS 2008 ve SBS 2009 Fen alt testlerindeki herbir maddenin PISA 2009 Fen okuryazarlığına göre hangi yeterlik düzeyinde ölçme yapmakta olduğunu belirlemeleri istenmiştir. Herbir maddenin ölçme düzeyi ölçüsü olarak uzman değerlendirmelerinin modu kullanılmış, bu değerin manidarlığı için ki kare uyum testi yapılmıştır. Yargıcıların uyumu, varyans analiziyle güvenirlik kestirimi yollarından biri olan intraclass(grup içi) korelasyon katsayısı ile hesaplanmıştır. Öğrencilerin yeterlik düzeyleri bakımından dağılımının belirlenmesinde, OKS, SBS ve PISA'nın fen alt testlerine verdikleri cevaplar doğrultusunda herbir madde incelenmiştir. Öğrencilerin, OKS ve SBS maddeleri ile PISA maddelerine verdikleri tepkiler yüzdelik ve frekansları bakımından karşılaştırılmıştır.Araştırma sonucunda, maddelerin düzeylendirilmesinde ölçme uzmanlarının görece olarak daha yüksek uyum gösterdiği gözlemlenmiştir. OKS Fen Alt Testindeki 6 madde 2. düzeyde (%24); 17 madde 3. düzeyde (%68); 1 madde 4. düzeyde (%4); 1 madde 5. düzeyde (%4); SBS Fen Alt Testinde, 1 madde 1. düzeyde (%5); 4 madde 2. düzeyde (%20), 10 madde 3. düzeyde (%50); 3 madde 4. düzeyde (%15); 2 madde 5. düzeyde (%10) değerlendirilmiştir. OKS'de 1. ve 6.; SBS'de 6. düzeyde değerlendirilen madde yoktur. Öğrencilerin, OKS'de, %55'i 2.; %32'si 3.; %18'i 4.; %2'si 5. düzeyde; SBS'de, %81'i, 1.; %52'si 2.; %33'ü 3.; %20'si 4.; %7'si 5. düzeyde yer almaktadır.Araştırma sonucunda, bu değerler PISA 2009 ulusal raporu ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is to examine how students and science subtest items in OKS 2008 and SBS 2009 distribute with regard to science literacy levels that is described in PISA.Expert group consists of 27 persons who carry out measurement and evaluation and 28 persons who work in field of science and student group consists of 1007 students who study in elementary schools of Mersin Metropolitan in education period of 2010-2011.In data collection, expert group is responsible for determining which level of competence of every item in science subtest of OKS 2008 and SBS 2009 with regard to science literacy levels in PISA 2009. Expert?s evaluations? mode was used as measurement of level of competence of every items and chi square agreement testing was carried out for significant level. Experts? agreement was estimated with intraclass correlation coefficient. In determination of students? distributions as levels, every item was examined in accordance with students? answers to OKS, SBS and PISA science subtest. Students? reactions to OKS and SBS items and PISA items were compared as percentage and frequency.In research result, measurement expert represented more integration as relative in leveling of items. In OKS Science Subtest, 6 items , 17 items , 1 item , 1 item were evaluated as 2nd level(24%), 3rd level(68%), 4th level(4%), 5thlevel(4%) respectively. In SBS Science Subtest, 1 item, 4 items, 10 items, 3 items, 2 items were evaluated as 1st level(5%), 2nd level(20%), 3rdlevel(50%), 4th level(15%), 5th level(10%) respectively. There is no item(s) 1st and 6th level in OKS and 6th level in SBS. In OKS, 55%, 32%, 18%, 2% of students are in 2nd, 3rd, 4th, 5th level respectively. In SBS, 81%, 52%, 33%, 20%, 7% of them are in 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th level respectively.In research result, these values were compared with PISA 2009 national report.