Moleküler antropolojide antik DNA (aDNA) çalışmaları ve kontaminasyon problemi
Ancient DNA (aDNA) studies in molecular anthropology and contamination problem
- Tez No: 319836
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKSİN GÜLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Moleküler Antropoloji, aDNA, Kontaminasyon, Molecular Anthropology, aDNA, Contamination
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Moleküler biyoloji ile korelasyon içerisinde gelişen moleküler antropoloji alt disiplini, modern insanın tarih öncesi yolculuğuna ışık tutmaktadır. 1900'lü yıllarda başlayan moleküler antropoloji çalışmaları 2003 yılında insan genom projesinin tamamlanmasıyla birlikte oldukça yaygın ve önemli bir çalışma alanı haline gelmiştir. Moleküler antropolojinin çalışma materyalini özellikle 1985'den itibaren (Polymerase Chain Reaction) PCR'ın keşfiyle birlikte DNA, mitokondriyal DNA (mtDNA) ve Y kromozomu molekülleri oluşturmaktadır. Bu alanda yapılan çalışmalar, genel olarak antik DNA (aDNA) çalışmaları olarak adlandırılmaktadır. Çalışmalarda kullanılan moleküllerin elde edilmesinde de yine moleküler biyolojik yöntem ve metotlar kullanılmaktadır. Ancak eski materyallerden DNA elde etmenin birçok zorluğu bulunmakla birlikte bu zorluklardan en önemlisini `'kontaminasyon'' problemi oluşturmaktadır. 1980'lerin ortalarından itibaren bu alanda karşılaşılan problemlerin giderilmesi için birçok çalışma yayınlanmıştır. Bu tez çalışmasında da moleküler antropolojinin kronolojik gelişimi ile birlikte bu alanda kullanılan DNA moleküllerini elde etmek için geliştirilen yöntem ve teknikler ile başta kontaminasyon olmak üzere, bu çalışmalarda karşılaşılan problemler incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Sub-discipline of molecular anthropology developed in correlation with molecular biology, sheds light on prehistoric journey the modern human. Molecular anthropology studies began in 1900s, and it is quite common and has become a major area of work with the completion of the human genome project in 2003. Since 1985, molecular anthropology?s study material especially consist of (Polymerase Chain Reaction) PCR?s with discovery of DNA, mitocondrial DNA (mtDNA) and Y chromosome molecules. In general, studies in this area is called ancient DNA (aDNA) work. Molecular biological methods used to obtain again in the studies of molecules methods. However, there are many challenges to obtain DNA from old materials, and the most important of these challenges is the problem of `contamination?. Since middle of the 1980s, many studies have been published to overcome the problems which are face in this area. In this thesis, the chronological development of molecular anthropology with DNA molecules that used in this field to succeed with developed methods and techniques, in particularly, contamination, the encountered problems analyzed in these studies.