Planlamayı yeniden düşünmek
Rethinking the planning
  1. Tez No: 319895
  2. Yazar: ORHAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Planlama, Sosyalizm, Türkiye, Neoliberalizm, Kapitalizm, Planning, Socialism, Turkey, Neoliberalism, Capitalism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, 20. yüzyılda ilk olarak Sovyetler Birliği'nin uyguladığı, daha sonra ise kapitalist ülkelerin kendi mekanizmalarına göre evirdikleri planlama kavramının dönüşümü ve Türkiye ekonomisinin planlama serüveni incelenmiştir.Çalışma kapsamında, önce planlama kavramı üzerine düşünceler ve üretim sistemine göre planlama türleri, ardından da 20. yüzyılın ilk planlama örneği olan Sovyet planlaması irdelenmiştir. Bununla birlikte Sovyet merkezi planlamasının geçirdiği dönüşüm, piyasa sosyalizmi ve Yugoslavya'da özyönetim konularına girilmiş ardından da Türkiye'nin planlama deneyimine geçiş yapılmıştır. 1930'lu yıllardan başlayarak günümüze kadar olan süreçte Türkiye'de hazırlanan planlar ve bu planların nitelikleri üzerinde durulmuş, özellikle neoliberal politikalar ile birlikte planlamanın ayrı bir niteliğe bürünmesi konu edinilmiştir.Son olarak da 2007 krizi sonrasında ekonomik yapının giderek bozulması sonucu neoliberal politikalardan sıyrılıp, Türkiye özelinde yeni bir planlama anlayışının gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this paper, the transformation of the concept ?planning? that initially Sovyet Union applied in the 20th century, and thereafter the other capitalist countries inverted on the basis of their own mechanisms and the planning adventure of Turkey?s economy has been analyzed.In the scope of this survey, first the arguments about the concept ?planning? and the planning types according to production systems, then the Soviet planning, the first planning example in the 20th century has been examined. However, the transformation that the Soviet central planning experienced, market socialism and self management practices in Yugoslavia have been handled and hence the planning experience of Turkey has been dealt with. In this process starting from the 1930?s and lasting till now, it?s been focused on the plans preapred in Turkey and the qualifications of these plans, escpecialyy it?s been included that planning has gained distinctive qualities with neoliberal policies.Finally, the need of the understanding of a novel planning in Turkey by abondoning the neoliberal policies due to the gradual corruption of the economic structure after the crisis of 2007 has been emphasized.