Kıbrıs sorunu ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlerinin çözüm önerileri
Cyprus question and solution proposals of United Nations Secretary Generals
  1. Tez No: 319903
  2. Yazar: SEVİL ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SÖNMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: çatışma çözümü, müzakere, arabulucululuk, conflict resolution, negotiation, mediation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 462
Özet
Birleşmiş Milletler Genel Sekreterleri aracılığı ile Kıbrıs Sorununa çözüm bulma çabaları yaklaşık yarım yüzyıldır devam etmektedir. Çözüme yardımcı olmak adına ortaya konulan sayısız girişime rağmen tarafla sorun çözülememiş olsa da taraflar müzakere seçeneğini dışlamamışlardır.Çatışmanın taraflarını müzakere seçeneğine yönelten ve bu süreçte bir arabulucuyu kabul etmelerine neden olan farklı motivasyonlar söz konusudur. En önemli etkenlerden birisi fayda maliyet analizi ile ilgili ise diğeri de tarafların müzakere etmeksizin elde edilecek sonuçtan daha iyi bir sonuç elde etmeye çalışırken süreç ve sonuç üzerinde kontrol sağlayabilmeleridir. Müzakere sürecinde yer alan arabulucuların çabaları sonucunda; tarafların, çatışmanın nedenlerini ortadan kaldıran ve karşılıklı olarak üzerinde uzlaştıkları bir formül bulunması ile varılan antlaşma sonucunda çatışma çözüme ulaştırılmış kabul edilir. Ne var ki, çoğu zaman arabulucuların çatışma çözümünden çok, çatışma yönetimi konusunda başarılı oldukları söylenebilir. Arabulucunun ve arabuluculuğun doğasından kaynaklanan faktörlerin yanı sıra, çatışmanın ve tarafların doğası ile ilgili faktörler de son derece etkilidir. Şu da bir gerçektir ki, çoğu zaman bir çatışmanın sadece iki tarafı yoktur. Bu nedenle de çatışmanın sürmesi ya da çözümü ile dolaylı da olsa ilgilenen tarafların varlığı, kapasiteleri ve uluslararası sistemde sahip oldukları konum ile doğru orantılı olan etki dereceleri nedeniyle de arabuluculuk süreci ve sonucu etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Efforts to find a solution to the Cyprus Question via the United Nations Secretary Generals have been continuing for nearly half a century. Despite numerous attempts to find a solution to the problem, it remains unresolved but the parties of the Cyprus Question have never abandoned the option of negotiation.There are different motivations behind the parties? preference to opt for negotiation throughout this process and to accept the help of a mediator. If one of the most important factors behind this preference is related to cost/benefit calculations, the other one is the prospect to have control over the process and result while trying to achieve a better situation than the one that would be achieved without negotiation. As a result of the efforts put in by the mediators taking part in the negotiation process, the conflict is deemed to be resolved after an agreement has been reached by the parties as they give consent to a formula that eliminates the reasons of the conflict. However, it can be argued that a mediator is generally successful in conflict management rather than conflict resolution. The reasons behind this are not only related to the nature of the mediation process and mediators but they are also related to the nature of the conflict and the nature of the parties. But it is a fact that, there are rarely two parties in a given conflict. That is why; the process and the result of mediation are affected by the existence of some other parties having interest in the resolution or continuation of the conflict, in direct proportion to their capacities and status in the international system.