İlköğretim altıncı sınıf müzik dersinde kullanılan 'tam öğrenme modeli'nin öğrencilerin tutum ve başarılarına etkisi
The effect of 'mastery learning' on students' attitudes and achievement in primary sixth-grade music lesson
  1. Tez No: 319998
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN KALYONCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, lköğretim Müzik Dersi, Tam Öğrenme Modeli, Tutum, Basarı, Music Education, Primary School Music Lesson, Mastery Learning, Attitude, Success
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Tam Öğrenme Modeli, Benjamin Bloom tarafından gelistirilen; öğrenmeninolusmasında etkili olan öğrenci nitelikleri, öğretim süreci ve öğrenme ürünleri ileilgilenen bir öğretim modelidir. Toplu öğretim temelli bu modele göre, ?hemen hementüm öğrencilerin, okulların öğrenme amacı güttüğü tüm yeni davranıslarıöğrenebileceği? (Bloom, 1995) görüsü savunulmaktadır.Bu arastırmada, farklı branslarda öğrenci basarısı ve tutumuna etkisi ortayakonmus olan Tam Öğrenme Modeli'nin, genel müzik eğitimi çerçevesinde eğitim alanilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin müzik dersi tutum ve basarılarına etkisininbelirlenmesi ve buna göre bu modelin müzik dersinde kullanılabilirliğe yönelikönerilerin getirilmesi amaçlanmıstır.Arastırma, 2010 yılında Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki ilköğretim okullarındanbirinde eğitim gören iki altıncı sınıfla sürdürülmüstür. Çalısma; deneysel birarastırmadır ve ön test-son test kontrol gruplu deney deseni'nde yürütülmüstür. Deneyve kontrol grupları Bilissel Giris Davranısları Testi ile belirlenmistir. Arastırmaverilerini toplayabilmek için; deney ve kontrol grubuna, deney sürecinin basında vesonunda Müzik Dersi Tutum Ölçeği ve Müzik Dersi Basarı Testi uygulanmıstır.Arastırmada, deney ve kontrol grubunun ortalamaları arasındaki farkın anlamlıolup olmadığını test etmek üzere iliskisiz (bağımsız) örneklemler için t-testi(Independent Samples T-Test); iki grubun ön-test ve son-test ölçümü puan ortalamalarıarasındaki farkın anlamlı olup olmadığını test etmek üzere de iliskili örneklemler için ttesti(Paired Samples T-Test) yapılmıstır. Her iki grubun tutum ve basarı puanlarıarasındaki iliskiyi belirleyebilmek için ise, Pearson Momentler Korelasyon katsayısınabakılmıstır.Arastırmada, Tam Öğrenme Modeli'nin ve mevcut yaklasımların uygulandığımüzik derslerine katılan grupların tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farksaptanmamıstır. Bununla birlikte deney grubunun ön-test ve son-test tutum puanortalamaları arasındaki fark, kontrol grubundan daha büyüktür. Aynı sekilde TamÖğrenme Modeli'nin ve mevcut yaklasımların uygulandığı müzik derslerine katılangrupların basarıları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıstır. Heriki grubun da grup içi ön-test ve son-test basarı puan ortalamaları arasında anlamlı birfark vardır; ancak bu fark, kontrol grubuna kıyasla deney grubunda çok daha büyüktür.Arastırma sonuçlarına göre; deney ve kontrol gruplarında, müzik dersi basarısıve müzik dersine yönelik tutumlar cinsiyete göre anlamlı bir fark göstermemistir.Ayrıca; tutum ve basarı arasında, her iki grupta da farklı yönlerde düsük düzeyde biriliski görülmüsse de, bu iliski istatistiksel olarak anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
Mastery Learning is an instruction/education model which was developed byBenjamin Bloom; dealing with student qualifications, education process, and learningoutputs which are being effective on the constitution of learning. Being based on thecollective education, according to this model, it is argued that“most students can learnall new behaviors which are intended to be learned by schools”(Bloom, 1995).In this research therefore, it is aimed to determine the effects of the `masterylearning?-whose influence on student success and attitude has been set forth in severalfields of subjects-on sixth grade primary school students? attitude and successes inmusic lesson within the general music education; and accordingly, it is intended to offersuggestions for the usage of this model in school music classes.The study was made in cooperation with two sixth grade classes havingeducation at schools located in West Blacksea Region in Turkey in 2010. Being anexperimental research, the study was carried out with pre-test, post-test control groupdesign. The experiment and control groups were identified with cognitive introductorybehaviors test. To collect the necessary data, music lesson attitude scale and musiclesson success scale were implemented on the experiment and control groups in thebeginning and at the end of the experimental process.Moreover, during the study, Independent Samples T-Test was utilized toanalyze the difference of the averages of the experiment and control groups whilePaired Samples T-Test was used to analyze the difference of pre-test and post-testaverages among the two groups, whether the difference is meaningful or not. And theinterrelation of the two groups? attitude and success points were reviewed according toPearson Product-Moment Correlation Coefficient.Consequently, a statistically significant relation has not been confirmedbetween the attitudes of these two groups attending the music lessons carried outaccording to mastery learning and present approaches. In addition to that, theexperiment group?s pre-test and post-test averages? difference is bigger than the controlgroup. Similarly, between the successes of the groups attending the music lessonscarried out according to mastery learning and present approaches, a statisticallysubstantial relation has not been designated. There is an important difference betweenthe intragroup pre-test and post-test point averages in both groups. However, thedifference of the experiment group?s pre-test and post-test point averages is muchgreater than the control group.According to the outcomes of the research, both in experiment and controlgroup, the success in music lesson and the attitudes towards music lesson do notdifferentiate substantially with respect to gender aspect. Besides, in both two groups, indistinctive respects, a kind of relation was observed at a minor level between attitudeand success; this relation does not statistically significant.