Eski Anadolu Türkçesinde isim+yardımcı fiil yapısındaki birleşik fiiller
Compound verbs in the form of noun+auxiliary verb in the old Anatolian Turkish
  1. Tez No: 320082
  2. Yazar: ASU ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN R. KARABEYOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İsim + yardımcı fiil yapısındaki birleşik fiiller, sözdizim, anlambilim ve biçim-sözdizim, Compound verbs in the form of noun + auxiliary, syntax, semantics ve morpho-syntax
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 819
Özet
?Eski Anadolu Türkçesinde ?İsim + Yardımcı Fiil Yapısındaki Birleşik Fiiller? adlı bu çalışmada taranılan metinlerden tespit edilen on dört bin civarındaki birleşik fiil örneği incelenmiştir. Bu örneklerde toplam elli üç ayrı fiil unsurunun isimlerle birleşik fiil yapısı oluşturduğu tespit edilmiştir.Çalışmada ele alınan isim + yardımcı fiil yapısındaki birleşik fiil örnekleri Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait 13 ve 15 yüzyıllar arası mensur ve manzum toplam on eserden derlenmiştir. Derlenen birleşik fiil örnekleri sözdizim, anlambilim ve biçim-sözdizim (morfo-sentaks) bakımından ele alınmıştır. Sözdizimi bakımından bu birleşik fiil yapıları isim unsurunun aldıkları hâl eklerine göre sınıflandırılmış ve ayrıca isim ve fiil unsuru arasındaki ilişkiler özne + yüklem, nesne + yüklem, tamlayıcı + yüklem, zarf + yüklem şeklinde tasnif edilmiştir.Anlam bilim bakımından bu birleşik fiil örnekleri isim ve fiil unsurlarının taşıdıkları anlamlar çerçevesinde gerçek (temel ve yan) ve mecaz (metafor ve metonimi) anlamlarına göre incelenmiştir.Biçim-söz dizim (morfo-sentaks) açısından ise birleşikte yer alan fiil unsurunun yüklendiği görevler özneye yükleme, nesneye yükleme, tamlayıcıya yükleme, gerçekleştirme ve gerçekleşme başlıkları altında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study which is titled by ?Compound Verbs in the form of Noun + Auxiliary Verb in the Old Anatolian Turkish? compound verbs of about fourteen thousand that have been scanned in texts are investigated. It is found that in these samples totally fiftytwo seperate verb elements form compound verbs with nouns.The sample of compound verbs in the form of noun + auxiliary verb that are embraced by this study are compiled from totally ten works written in form of prose or poetical in the period of 13. And 15.centuries which is called Old Anatolian Turkish. The sample of compound verbs that are compiled have been examined in terms of syntax, semantics and morpho-syntax. The compound verbs have been classified according to the case suffixes taken by noun element and, on the other hand, the relations between noun and verb elements have been classified in form of subject + predicate, object + predicate, complement + predicate, adverb + predicate.In terms of semantics the compound verb samples have been examined according to the meaning of real and metaphor (metaphor and metonymia) in the frame of meanings taken by noun and verb elements.In terms of morpho-syntax, the functions taken by verb element which is placed in the compound have been dealt with under the titles of attributing to subject, attributing to object, attributing to complement, actualisation and actuation.