Süleyman Demirel ve Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi büyük kongre konuşmalarının karşılaştırmalı söylem analizi
Discoursive analysis of Süleyman Demirel and Recep Tayyip Erdoğan's pre-generel election party congress speeches
- Tez No: 320099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL SAYIMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Süleyman Demirel, Recep Tayyip Erdoğan, merkez sağ, söylem analizi, parti kongresi, Suleyman Demirel, Recep Tayyip Erdogan, centre-right, discoursive analysis, party congress
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Türkiye Cumhuriyeti çok partili siyasal rejime geçtikten sonra tek başına hükümet kurabilen partilerin hepsinin merkez sağ siyasetin temsilcileri olmaları, bu siyasal akımın Türkiye'nin siyasal yaşamının anlaşılmasında ne derece önemli olduğunun bir göstergesidir. Yaşanan iki doğrudan üç dolaylı askeri müdahalelerin dördünde tek başına merkez sağ iktidarlar görevden ayrılmış, birinde ise merkez sağ koalisyon kabul edilebilecek bir hükümet görevden el çektirilmiştir.Bu çalışmada merkez sağ siyasetin iki önemli lider figürü olan Süleyman Demirel ve Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk tek başına iktidar dönemlerinin sonlarına doğru yaptıkları ve partilerinin en yetkili organı olan büyük kongrelerinde yaptıkları konuşmalar karşılaştırmalı söylem analizi incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde siyaset ve liderlik kavramları incelenmiştir. İkinci bölümünde ise merkez sağ siyasetin Osmanlı İmparatorluğu'nun demokratikleşme sürecine dayanan tarihi incelenmiş ve bu siyasal akımın sosyal, ekonomik, kültürel, siyasal ve entelektüel kodlarını içeren bir tarihi portre çizilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise yöntem üzerine açıklamalar yapılmış, iki liderin siyasi yaşamları özetlenmiş ve söylem analizi yapılmıştır.Çalışmanın amacı iki siyasi liderin söylemlerindeki temel ortaklıkları tespit ederek merkez sağ siyasetin zamana göre kendisini yenilerken temel dayanakları olan ideolojik yaklaşımlarından doğan göstergeleri ortaya koymak ve siyasi liderlerin söylemlerinde bu göstergelere nasıl yer verdikleri dönemsel şartlar dikkate alınarak incelemektir. Sonuç bölümünde Türkiye'de merkez sağ siyasetin milliyetçi muhafazakar ve piyasa ekonomisine dayanan temel çizgilerinin liderlerin söylemine yansımaları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
After Turkey's political systems change to multiparty regime, only centre-right parties had opportunity to rule the country as majority governments, thus that proves the importance of this political movements role to understand Turkish political life. Two direct, three indirect military interventions banished four majority centre-right governments and a centre-right coalition.Süleyman Demirel and Recep Tayyip Erdogan's pre-general election party congress, the most commissional association of their parties, speeches which are made through the end of their first majority government periods explicated with discoursive analysis. The first chapter of thesis the concepts of politics and leadership are identified. In the second part; centre-right ideologises history, which's origin figured on Ottoman Empire's democratization process, explicated and social, economic, cultural, political and intellectual codes of the movements are portrait painted. In the third part; explanations made about the methodology of thesis, political careers of two leaders abstracted and discoursive analyses of speeches made.The study aimed centre-right movement's main ideological understandings effect on the ideologises renovation by findings of discoursive analysis of two speeches. It's also aimed that how these leaders use this semiotics in their speeches. The conjonctural circumstances of local and global politics of the eras are explained for abstaining from anachronic mistakes. Finally in the conclusion part, how the; nationalist, conservative and market economy notions of centre-right movement significance to retoric of centre-rightlist leaders.