Erken Tunç Çağından Yeni Assur Dönemi sonuna kadar Mardin ili tarihi coğrafyası
The historical geography of Mardin province from the Early Bronze Age to the end of New Assyrian Period
  1. Tez No: 320100
  2. Yazar: MURAT EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. TUBA ÖKSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Coğrafya, Tarih, Archeology, Geography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi coğrafya, Mardin, Erken Tunç, Yeni Assur, Kasyari, Historical geography, Mardin, Early Bronze, New Assyria, Kaşyari
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmada Mardin ilinin Erken Tunç Çağı'ndan Yeni Assur Dönemi sonuna kadar olan zamandaki tarihi coğrafyasının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bunun için daha önceki araştırmalar incelenip Mardin ilindeki yerleşmeler tespit edilmiştir.Yazılı kaynaklardan yararlanarak bölgenin ve Mardin ilinin tarihteki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Bunu yaparken yazılı kaynakların yanı sıra arkeolojik veriler ve bölgeler arası kültürler değerlendirilmiştir. Arkeolojik veriler, seramik kültürleri, metal buluntular, mühürlerle birlikte yazılı kaynaklardan elde edilen veriler desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims at identifying the historical geography of the province of Mardin throughout the time period from Early Bronze Age to New Assyrian period. For this purpose, the previous studies were analyzed and the settlements in Mardin were specified.By utilizing the cuneiform sources, it was attempted to determine the place of the province Mardin and its surroundings in history. While doing this, beside the cuneiform sources, archaeological data and interregional cultures were taken into consideration. Archaeological data were supported with pottery cultures, metal artifacts, seals and data obtained from cuneiform sources.