KOBİ'lerde modern stok yönetim modellerinin uygulanabilirliği: Karaman ilinde bir uygulama
Applicability of modern ınventory management models for SEMS: A case study in Karaman
- Tez No: 320141
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ESENGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stok, Stok Kontrolü, Stok Yönetim Modelleri, KOBİ, KOBİ'lerde Stok Yönetimi, Inventory, Inventory Control, Inventory Management Models, SMEs, Inventory Management in SMEs
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada stok kontrol yöntemleri, modern stok yönetim sistemleri incelenerek, KOBİ'lerde bu modern stok kontrol ve yönetim sistemlerinin etkinliği araştırılmıştır. Etkin stok kontrol ve yönetim politikaları KOBİ'lerin geleceği için büyük önem taşımaktadır.Tüketici tercihlerinin çok hızlı değişmesi, ürün çeşitliliğinin artması, taleplerdeki belirsizlikler, geleneksel stok yönetim yaklaşımları, işletmelerin zor durumda kalmalarına neden olmuştur. Günümüz rekabet ortamında KOBİ'lerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için zamanında ve isabetli karar verebilmeleri zorunlu hale gelmiştir.Bu çalışma kapsamında yöneticilere tüm bu kolaylıkları sağlayabilecek modern stok kontrol ve yönetim sistemleri incelenmiştir. Sözü edilen bu modellerin KOBİ'lerde uygulanma etkinliği, yapılan araştırma ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Karaman ilinde küçük ve orta ölçekli işletmelerde modern stok yönetim sistemlerinin ne derecede uygulanabildiği araştırılmıştır. Yapılan anketle KOBİ'lerin çoğunun etkin bir stok yönetim politikasına sahip olmadığı belirlenmiştir.Sonuç olarak, stok yönetim modellerinin istenilen düzeyde uygulanamadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within this study, the effectiveness of this modern inventory control and management systems for small and medium enterprises (SMEs) were searched by examining the inventory control methods, and modern inventory management systems. The effective inventory control and management policies have a great importance for the future of SMEs.Quickly changes in consumer preferences, increases in the variety of products, uncertainty of demands, traditional inventory mangement approaches caused difficulty in the situation of firms. İn today?s competition world, SMEs have to decide timely and accurately in order to survive in the market.The extent of this study, modern inventory control and management systems were searched to provide facilities for the managers. İn SMEs the effectiveness of the application of these models were studied to identify thanks to the search. For that purpose, the degree in the practicability of modern inventory management systems in SMEs of Karaman was searched. There has not been found in the most of the SMEs effective inventory management policy by the questionnaire.As a result of that, the inventory management models can not be apllied at the desired level was determined.