Çevre politikası araçları: Türkiye örneği
Environmental policy instruments: Case of Turkey
- Tez No: 320175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Politikası, Çevre Politikası Araçları, Türk Çevre Politikası Araçları, Environment, Environmental Policy, Environmental Policy Instruments, Turkish Environmental Policy Instruments
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
İnsan çevre ilişkileri sonucunda çevre ve çevrenin unsurları ciddi zararlar görmüştür. Çevrenin ciddi zararlar görmeye başlamasıyla beraber bu zararların giderilmesine yönelik politika arayışları başlamış ve devletler ülkelerinde uygulayacakları çevresel ilkeler ve hedefler bütününü gösteren çevre politikalarını oluşturmaya başlamışlardır. Çevre politikalarının somutlaşması ve uygulamaya aktarılması çevre politikası ile tutarlı bir şekilde oluşturulan çevre politikası araçlarına bağlıdır. En basit şekilde çevre politikalarında belirlenen ilke ve hedeflere ulaşılması için yararlanılan araçlar olarak tanımlanabilecek çevre politikası araçları bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı çevre politikası araçlarının avantaj ve dezavantajlarıyla ortaya konulması ve Türk Çevre Politikasına yön veren kanunlar ve yönetmeliklerde hangi çevre politikası araçlarının öngörüldüğünün ortaya konulmasıdır . Çalışmada çevre politikası araçları olarak idari araçlar, ekonomik ve mali araçlar ele alınmıştır. Çalışmada tek bir çevre politikası aracının başarılı olamayacağı varsayılmış ve sonuç olarak mevzuat araçları, ekonomik ve mali araçlardan oluşan karma çevre politikalarının daha başarılı olacağı açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Environment and the elements of environment has damaged as a result of human and nature relations. When the environment has damaged seriously environmental policies has established by states to set environmental goals and principles. Concretizing and applying the environmental policy is related with consistent environmental policy instruments. Environmental policy instruments simply can be defined as, instruments which attain goals and principles of environmental policy is the core of this study. The aim of this study is to examine environmental policy instruments with advantages and disadvantages of them and what are the environmental policy instruments in Turkish environmental policy according to codes and implementing regulations. This study contains command and control instruments and economic and fiscal instruments. As an assumption, only one environmental policy instrument cannot be successful to solve environmental issues, an environmental policy which based on command and control instruments and economic and fiscal instruments can be more successful to solve environmental issues.