Türkiye'de ilk halka arzların fiyat performanslarının sektörler itibariyle karşılaştırmalı analizi
The comparative analysis cross-sectoral price performance of ıpos in Turkey
- Tez No: 320205
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DAĞLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İlk Halka Arz, Düşük Fiyatlandırma, Fiyat Performansı, Hisse Senedi Getirisi, İnitial Public Offering, Underpricing, Price Performance, Stock Return
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de Ocak 1994-Aralık 2009 tarihleri arasında ilk halka arzların; düşük fiyatlandırma düzeyinin tespit edilmesi, kısa ve uzun dönem fiyat performanslarının Kümülatif Getiriler Yöntemi ve Satın Al Elde Tut Yöntemi'ne göre incelenmesi ve bu performansları etkileyen değişkenlerin analiz edilmesidir.Elde edilen sonuçlar, Türkiye'de gerçekleşen ilk halka arzlarda düşük fiyatlandırma düzeyinin yüksek olduğunu ve dolayısıyla yatırımcıların ilk işlem gününde piyasa getirisinin üzerinde getiri sağladığını göstermektedir. Sektörlere göre yatırımcıların, ilk işlem gününde en yüksek anormal getiri elde ettiği sektörün imalat sanayi sektörü olduğu tespit edilmiştir. Kısa dönemde yatırımcısına en fazla avantaj sağlayan sektör kümülatif getiriler yöntemine göre diğer kuruluşlar sektörü iken, satın al elde tut yöntemine göre imalat sanayi ve mali kuruluşlar sektörleri olmuştur. Kısa dönemde en düşük getirinin elde edildiği sektör ise her iki yönteme göre eğitim, sağlık ve diğer sosyal hizmetler sektörüdür. İlk günde yatırımcılara yüksek getiriler sağlayan ilk halka arzlar, uzun dönemde kümülatif getiriler yöntemine göre yüksek performans, satın al elde tut yöntemine göre ise düşük performans göstermiştir. Uzun dönemde kümülatif getiriler yöntemine göre en yüksek getiri toptan ve perakende ticaret, otel ve lokantalar sektöründe, en düşük getiri ise imalat sanayi sektöründe elde edilmiştir. Satın al elde tut yöntemine göre ise, en yüksek getirinin sağlandığı sektör mali kuruluşlar sektörü, en düşük getirinin sağlandığı sektör teknoloji sektörü olmuştur. İlk halka arzlarda ilk getiriyi etkileyen değişkenler satış yöntemi, firmanın yaşı, aracı kurum sayısı ve standart sapma olarak belirlenmiştir. Kısa dönem fiyat performansını etkileyen değişkenler aracı kurum sayısı, standart sapma, piyasa getirisi, toplam aktifler ve ilk getiri iken uzun dönem fiyat performansını etkileyen değişkenler ise halka arz hasılatı, aracı kurum firma ilişkisi, standart sapma ve mali kuruluşlar sektör sınıflandırması olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the level of underpricing of IPOs, to examine short and long-run price performances according to the Cumulative Abnormal Return and Buy and Hold Return methods and to analyze the variables affecting these performances of IPOs that have taken place in Turkey in the period of January 1994-December 2009.Obtained results demonstrate that underpricing level of IPOs taken place in Turkey is high and investors provide return over the market in first day trading. According to the sectors, manufacturing industry sector has been determined as sector investors are obtained highest initial abnormal return in first trading day. The sectors that provide further advantage to investors in short-run is other organisations sector according to the CAR method and manufacturing industry sector and financial institutions sector according to the BHR method. The sector obtained lowest return in short-term is education, health and other social services sector according to the both methods. IPOs providing return over the market to investors in first trading day have shown high performance according to the CAR method, low performance according to the BHR method in the long run. According to CAR method, while highest return has been obtained in wholesale and retail trade, hotels and restaurants sector, lowest return has been obtained in manufacturing industry sector in the long run. According to BHR method, while financial institutions sector has been obtained the highest return, technology sector has been obtained the lowest return in the long run. It?s determined that variables affecting the initial return on IPOs are sales method, age of the firm, the number of underwriters, the standard deviation. While variables affecting the short run price performance on IPOs are determined as the number of underwriters, the standard deviation, market return, total assets and initial return, variables affecting the long run price performance on IPOs are determined as proceeds from initial public offerings, relations between underwriters and issuer, the standard deviation and industry classification of financial institutions.