Trabzon'un sosyo-ekonomik yapısı
Socio-ekonomic structure of Trabzon
- Tez No: 320221
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Trabzon, Sosyo-Ekonomik Yapı, Kalkınma, Trabzon, Socio-economic Structure, Development
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yerleşim birimleri, toplumsal düzeydeki sosyo-ekonomik gelişmelerin izlenebilmesine fırsat vermektedir. Bu nedenle illerin sosyal ve ekonomik yapılarının iktisat bilimi tarafından ele alınması bir zorunluluktur. Trabzon ilinin sosyo-ekonomik yapısının değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan bu çalışmada, ilin mevcut sosyo-ekonomik yapısı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ayrıca ilin gelişmesinde ortaya çıkabilecek sorunlar üzerinde durulmuş ve Türkiye geneli ile karşılaştırması yapılmıştır.Trabzon iline dışarıdan bakıldığı zaman geri kalmış bir yöre olarak gözükmemektedir. Ancak Doğu Karadeniz Bölümü illerinin merkez ilçeleriyle diğer ilçeleri arasında çok büyük gelişmişlik farkı vardır. Şehir merkezi dışında yaşayan nüfusun, tarımla uğraştığı kabul edilmekle birlikte, hatırı sayılır bir tarımsal üretimin bölgede yapılamadığı çok açık bir gerçektir. Bu durumda elde edilen veriler ışığında kalkınmayı engelleyen faktörlerin giderilmesi ile Trabzon ilinin gelişim hızı daha iyi konuma gelebilir.
Özet (Çeviri)
Locations provide opportunities to follow socioeconomic improvements at social level. It has therefore been necessary that social and economic structures of provinces should be considered by economics. This research, aimed at assessing socioeconomic structure of Trabzon Province, attempts to investigate its current socioeconomic structure. Additionally, potential problems that can emerge from the province?s development period has been researched and compared to Turkey context.When looking from outside to Trabzon Province, it does not seem as an underdeveloped area. However, there have been significant developmental differences between Eastern Black Sea Provinces? central districts and other districts. It is obvious that a considerable amount of agricultural production can not be generated in the region although it has been accepted that inhabitants from outside the city centre engage in agriculture. In this regard, from the view of such information, development speed of Trabzon Province could reach a better level through eliminating the factors that impede its development.