Konya iline ait bireysel ve takım sporu antrenörlüğü yapan bireylerin liderlik tarzlarının karşılaştırılması
The comparison of leadership styles of individual and team sport of trainers regarding Konya province
- Tez No: 320223
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ULUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik ve Antrenör, Leader, Leadership and Trainer
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
?Konya İline Ait Bireysel ve Takım Sporu Antrenörlüğü Yapan Bireylerin Liderlik Tarzlarının Karşılaştırılması? isimli bu tez çalışmasının amacı bireysel sporlar ile takım sporu antrenörlerinin liderlik tarzlarını incelemektir.Çalışmanın ilk aşamasında liderin genel tanımı yapılarak liderin bazı özelliklerine yer verilmiştir. Bu bölümünde liderlik üzerine yazılmış literatür örneklerinden bilgiler toplanmış ve geçmişten günümüze kadar kullanılmış olan liderlik yaklaşımları belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra liderlik yaklaşımlarına ve bu yaklaşımlarla ilgili yapılan araştırmalara yer verilmiştir. Modern liderlik teorileri kapsamında Paternalist, İşlemsel, Dönüştürücü ve Karizmatik liderlik teorileri incelenmiştir. Karizmatik liderlik kavramlarının tanımı ve önemi ile House ve Conger-Kanungo'nun karizmatik liderlik teorileri ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümünde liderlikle ilgili fonksiyonlara yer verilmiştir. Tüm anlatılanlarla bağlantılı olarak sporda liderlik, sporda liderlik tipleri ve yaklaşımlarına yer verilerek spor ve liderlik arasındaki bağlılık sınıflandırmaları ve sonuçları incelenmiştir. Bu tez çalışmasının ikinci bölümünde ise antrenörlük kavramının tanımı, antrenörlük özellikleri, antrenörlerin yönetim şekli ve antrenörlükte başarının dört bileşeni ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümde ise araştırmada ileri sürülmüş olan hipotezleri test etmek amacıyla Konya ilinde yapılmış olan anket çalışmasıyla ilgili bulgulara yer verilmiştir. Antrenörlerin liderlik tarzlarını ölçmek üzere Davit R.Frew tarafından 1977 yılında geliştirilmiş liderlik tarzı anket formu kullanılmıştır. Antrenörlere yöneltilen anket soruları 5'li Likert ölçeğine göre hazırlanmıştır. Anket çalışmasıyla elde edilen bulgular SPSS 16.0 for Windows isimli istatistik paket programıyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study named ?The comparison of leadership styles of individual and team sport of trainers regarding Konya province? is to analyze the leadership manners of individual and team sport trainers.In the first step of the study, the general description of leader was defined and some peculiarities of the leader were made. In this step, some literature attainments written about leadership were gathered and leadership approaches used from past to present were tried to be determined. Then, leadership approaches and some researches related to these approaches were given place. Within the context of modern leadership theories; paternalist, operational, converter and charismatic leadership theories were analyzed. The definition of charismatic leadership concept, its importance and House, Conger-Kanungo charismatic leadership theories were handled. Besides, functions related to leadership were taken place in this part of the study. With the interconnection of all narratives leadership at sport, leadership types and approaches were given a place and the classification and results of consistency between sport and leadership were analyzed. In the second part of this study, the definition of trainer, the features of trainers, the management type of trainers and four components of success of trainers were undertaken. In the last part of this study findings related to questionnaire study done in the city of Konya were given a place with the aim of testing the forwarded hypothesis. The leadership type survey form developed in 1977 by Davit R. Frew was used in observing leadership types of trainers. The survey questions asked to trainers were prepared in accordance with five-fold Likert scale. The findings were analyzed by SPSS 16.0 Windows statistics programme.