Spor yapan lise öğrencilerinin spor karakterleri ve suç davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between sports characters and criminal behaviors of high school students playing sports
- Tez No: 750903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Karakteri, Suç, Kuraldışı Davranış, Spor, Sports Character, Crime, Anomalous Behavior, Sports
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, spor yapan lise öğrencilerinin spor karakterleri ile suç davranışları arasındaki ilişkiyi demografik değişkenlere göre incelemektir. İlişkisel tarama modelindeki bu araştırmanın örneklemi, 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılında Konya ilinde bulunan liselerde öğrenim gören ve seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen 427 sporcudan oluşmuştur. Araştırmada Jang (2013) tarafından geliştirilen Görgüt ve Tuncel (2017) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan“Spor Karakter Ölçeği (SKÖ)”, Kaner (2001) tarafından geliştirilen“Kuraldışı Davranış Ölçeği (KDÖ)”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey HSD testi ve Pearson Momentler Korelasyon Katsayısı Çarpımı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Kuraldışı Davranış Ölçeği alt boyutları ile sınıf düzeyi, kardeş sayısı, cinsiyet, ebeveyn birlikte yaşama durumu, anne mesleği, baba öğrenim durumu ve okuldan ceza alma durumları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca Spor Karakter Ölçeği alt boyutları ile sınıf düzeyi, cinsiyet, anne mesleği, ebeveyn birlikte yaşama durumu, takım/bireysel spor yapma, okuldan ceza alma durumları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Spor Karakter Ölçeği alt boyutlarıyla Kuraldışı Davranış Ölçeği alt boyutları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucunda dürüstlük, anti-sosyal, sportmenlik ve adalet alt boyutlarının Kuraldışı Davranış Ölçeği alt boyutları üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Merhamet bağımsız değişkeninin Kuraldışı Davranış Ölçeği alt boyutları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir Araştırma sonucunda elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between sports characters and criminal behaviors of high school students who do sports according to demographic variables. The sample of this research in the relational screening model consisted of 427 athletes who were educated in high schools in Konya in the 2019-2020 academic year and were determined by the simple random sampling method, one of the random sampling methods. In the research,“Sports Character Scale (SCS)”developed by Jang (2013) and adapted into Turkish by Görgüt and Tuncel (2017),“Improper Behavior Scale (IBS)”developed by Kaner (2001) and“Demographic Information Form”developed by the researcher. " used. In the analysis of the data, descriptive statistics, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey HSD test and Pearson Product of Moments Correlation Coefficient were used. As a result of the research, a significant relationship was found between the sub-dimensions of the Illegal Behavior Scale and grade level, number of siblings, gender, parental cohabitation, mother's occupation, father's education level, and school punishment. In addition, a significant relationship was found between the sub-dimensions of the Sports Character Scale and grade level, gender, mother's occupation, parental coexistence, team/individual sports, and being punished from school. A significant relationship was found between the sub-dimensions of the Sports Character Scale and the sub-dimensions of the Illegal Behavior Scale. As a result of the regression analysis, it was determined that the sub-dimensions of honesty, anti-social, sportsmanship and justice had a significant effect on the sub-dimensions of the Illegal Behavior Scale. It was determined that the independent variable of compassion did not have a significant effect on the sub-dimensions of the Unlawful Behavior Scale. The findings obtained as a result of the research were discussed in the light of the literature and various suggestions were made.