Muhasebe hata ve hilelerinin meslek etiği açısından irdelenmesi
Evaluation of professional ethics in terms of accounting errors and deceptions
  1. Tez No: 320229
  2. Yazar: SUAT OKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA ÖZPEYNİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Hata, Muhasebe Hileleri, Etik, Account, Error, Accounting Fraud, Ethical
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada, muhasebe mesleği ve meslek mensuplarının etiksel boyutları ile muhasebede yapılan hata ve hile konuları incelenmiştir. Öncelikli olarak muhasebenin genel yapısı ile muhasebe mesleği hakkında bilgi verilmiş, daha sonra muhasebe mesleğinin ahlaksal boyutu ve bununla ilgili olarak muhasebede yapılan hata ve hile konuları incelenmiştir.Meslek mensuplarını etik dışı davranışlara yönelten pek çok neden çalışmanın teorisi içinde incelenmiştir. Ancak bağımsız meslek mensuplarının etik dışı davranışlar dışında kasti olmayarak yaptığı hatalar da vardır. Bunlar, etik dışı kabul edilen, kasti olarak bir amaç için yapılan hatalardan diğer bir deyişle hilelerden farklıdırlar. Bu hataların etik dışı olup olmadıkları ?kasıt? unsurundan anlaşılmaktadır. Bağımsız muhasebe meslek mensupları bazen istem dışında hatalar yapabilmektedirler. Bu hatalar genelde, ya meslek mensubunun dikkatsizliğinden ya da bilgisizliğinden kaynaklanmaktadırlar.Bu çalışmada Diyarbakır örnekleminde, bağımsız muhasebe meslek mensuplarını etik dışı davranışa ve hata yapmaya yönlendiren en güçlü faktör veya faktörlerin neler olduğu araştırılmıştır. Ayrıca araştırmada, bazı değişkenler ile etik dışı davranışa yönlendiren temel faktörler arasındaki ilişkiler de araştırma konusu yapılmıştır. Çalışma sonunda bir anket düzenlenmiş ve Diyarbakır ili merkezde Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasına Kayıtlı bulunan muhasebeci-mali müşavirlerin eğitim düzeyi, deneyim ve tecrübeleri, muhasebe mesleğinin etiksel boyutu ve muhasebe hata ve hileleri ile ilgili çeşitli görüşleri alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, ethical aspects of accountancy profession and the accounting profession in the issue of error and fraud are investigated. Primarily with the general structure of accounting information has been given about the profession of accountancy, then the accounting profession and the moral dimension of accounting errors and fraud related issues as examined.Professional members of unethical behavior in the theory of directed study examined many reasons.Yet, there are unintentional mistakes made by independent accounting professionals apart from their unethical behavior. These are different from the mistakes considered unethical, made on deliberate for a purpose, on the other hand frauds. If these mistakes are unethical are understood from the `intention? element. Independent accounting professionals sometimes make unconscious mistakes. These mistakes generally stem from either the carelessness of job owner or his ignorance.In this study the strongest factor or factors which encourage independent accounting professionals to make unethical behavior and mistake were searched in the provincial type of Diyarbakır. In addition, in the study, the relation between the main factors causing unethical behavior and some factors became the matter of study. At the end of the study, a survey was organized and the center of the province of Diyarbakir Chamber of Public Accountants and Financial Advisors Registered accountants and financial consultants in the educational level of the accountant-tax advisor, experience and expertise, accounting and the accounting profession's ethical dimension of fault and related fraud have been various opinions.