Cavit Binbaşıoğlu'nun Türk eğitim ve kültür hayatına hizmetleri
Cavit Binbaşıoğlu?s servıces to Turkısh educatıonal and cultural lıfe
- Tez No: 320295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞANAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cavit Binbaşıoğlu, eğitim, kültür, Cavit Binbaşıoğlu, education, culture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu araştırmanın amacı, değerli bilim insanı Cavit Binbaşıoğlu'nun Türk eğitim ve kültür hayatına yapmış olduğu hizmetlerin tüm yönleriyle incelenmesidir. Binbaşıoğlu, Cumhuriyetin ilanından iki yıl sonra doğmuş, Cumhuriyet devriminin değerleri ile yetişirken her zaman Atatürk'ün izinde yol almış bir eğitimcidir. Türk eğitim tarihinin özgün kurumları olan Köy Enstitülerinde eğitim gören ve ardından Gazi Eğitim Enstitüsü gibi Cumhuriyet eğitiminin beyni niteliğini taşıyan bir okulda uzun yıllar çalışan Binbaşıoğlu, emekli olduktan sonra bile çalışma aşkından asla vazgeçmemiştir.Araştırmada,Cavit Binbaşıoğlu'nun dönemler halinde yaşam sürecine, eğitim hayatına, kitaplarına, makalelerine ve çeşitli eğitim konularıyla ilgili görüşlerine yer verilmiştir. Bununla birlikte, Binbaşıoğlu'nun yaşamından kesitler sunan çeşitli fotoğraflar da araştırmaya dahil edilmiştir. Tarihsel ve dokümanter tarama modelindeki bu araştırmanın veri toplama sürecinde Binbaşıoğlu'nun yazdığı eserlerin tamamına ulaşılmış ve bu eserler tek tek incelenmiştir. Ayrıca, Binbaşıoğlu ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirilmiş ve bu görüşmelerden elde edilen önemli noktalar araştırmaya dâhil edilmiştir.Araştırmada, 87 yıllık yaşamı boyunca oluşturduğu eserler ve yetiştirdiği sayısız eğitimcilerle Türk eğitim ve kültür hayatına önemli katkılar yapan Binbaşıoğlu'nun tüm yönleri ile sunulması, bugüne kadar ayrı ayrı incelenmiş olan yönlerini bir bütün olarak görmemizi sağlayacaktır. Ayrıca, bu araştırmanın,çeşitli toplantılar ve seminerler aracılığıyla Binbaşıoğlu'nun görüşlerinden daha çok faydalanılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the services of the valuable scientist Cavit Binbaşıoğlu to Turkish educational and cultural life in all respects. Binbaşıoğlu was born two years later than the proclamation of the Turkish Republic and while being educated through the values of the republic, he always followed the example of Atatürk.Binbaşıoğlu, who took his education in Village Institutes which are authentic organizations in Turkish educational history and worked for long years in Gazi Institute of Education that can be called as the ?brain? of the educational system of Turkish Republic, never give up his love for studying even after his retirement.Within the scope of the research, Cavit Binbaşıoğlu?s life in different processes, his educational life, books, articles and ideas on some educational matters are examined. Furthermore, various photographs of Binbaşıoğlu were added into the study to show different periods of his life. In the data collection process of this historical and documentary study, all books written by Binbaşıoğlu were accessed and each one was examined in detail. Besides, several interviews with Binbaşıoğlu were realized at different times and important points of these interviews were also added into the study.In his 87 years long life, Binbaşıoğlu made important contributions on Turkish educational and cultural life by his works and countless educationalists that he trained. Other from previous studies investigating those contributions one by one until now, this study presents all aspects of Binbaşıoğlu, and by this way, it makes us see those aspects as a whole. Moreover, it is thought that, this study will contribute to the more understanding of Binbaşıoğlu?s ideas by means of several meetings and seminars.