Yargı kararları ışığında hukuka uygunluk bakımından yapılaşma ve sonuçları
Buıldıng structurıng on legal grounds ın lıght of court precedents and the consequences thereof
- Tez No: 320306
- Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET İLKER ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İmar Hukuku, Yapı ve Yapılaşma Kavramı, Hukuka UygunYapılaşma, Hukuka Aykırı Yapılaşma, İmar Yaptırımları, Construction Law and Building Concept, Legal Building Structuring, Unlawful Building Structuring, Sanctions on Unlawful Building
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
İmar Hukuku genel anlamıyla yapıların hukuka uygunluğu konusunda kamuadına denetim ve gözetim sağlayan bir hukuk dalıdır. Son yıllarda, gerçekleşen hızlınüfus artışı, büyük kentlerin sürekli olarak kırsal alanlardan göç alması, kentselyerleşim alanlarının bu nüfusu karşılamaya yönelik olarak değişen planlamafaaliyetleri doğrultusunda yenilenmesi mecburiyeti, planlama faaliyetleri yapılırkençevresel faktörlere özen gösterilmesi gerekliliği ve aynı zamanda estetik bir mimarianlayışın gelişmesi gibi sebeplerle İmar Hukuku uygulamada artık daha çok önemkazanmıştır. Bu gelişmeler karşısında hem bireyler açısından ve hem de idareleraçısından planlı ve hukuka uygun yapılaşmayı sağlamak oldukça zordur.Bu çalışmanın konusunu oluşturan hukuka uygun yapılaşmalarınsağlanabilmesi için yapıların öncelikli olarak İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklereuygun olarak yapılması, bazı şartlar altında İmar Kanunu dışındaki özel kanunuygulamalarına dikkat edilmesi ve aynı zamanda idarelerin yapılar üzerinde denetimve gözetim yetkisini doğru kullanması gerekmektedir. Bu çalışmada; genel anlamıylayapı ve yapılaşma kavramı, hukuka uygun yapılaşmanın gerçekleşebilmesi içinuyulması gereken kurallar, hukuka aykırı yapılaşma ve aykırı yapılaşmanın sonuçlarıincelenecektir.
Özet (Çeviri)
In general, construction law is a branch of law monitoring and scrutinizingthe buildings in terms of legal grounds. During the past years, Construction Law hascame into prominence in practice due to population increase, migration from villagesto metropolitans, necessity to renovate the public areas to satisfy the planningactivities, necessity to be attentive to environmental issues and developments inarchitectural fields. Thus, it is exigent for the government and the individuals tomaintain a building structuring in line with the legal requirements.This study stresses that the buildings should be built in accordance with theConstruction Law and the relevant legislation; that other private law practicesshould be taken into consideration and the authorization to monitor and scrutinize thebuildings should not be abused. This paper analyzes buildings and buildingstructuring, rules to be followed in order to achieve a lawful building structuring,unlawful building structuring and the consequences thereof in broad terms.