Çek ile ilgili karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verme suçu
The crime of giving off the transaction related to the check is unrequited
- Tez No: 622618
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çek, 5941 sayılı Çek Kanunu, 6278 sayılı Kanun, TTK, Karşılıksızdır işlemi, Sebebiyet verme, Suç, Çek hesabı sahibi, hamil, Çek hesabı, Check, Check Law No. 5941, Law No. 6728, TTK, Unrequited operation, Crime, Check account holder, Holder, Check account
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çek ile ilgili karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verme suçu, 5941 sayılı Çek Kanunu'nun 5. maddesinde düzenlenmiştir. Kanun koyucu, bu suçun oluşması bakımından çek üzerinde yazılı keşide tarihini esas almıştır. Buna göre, çek karşılığının, çekin üzerinde yazılı keşide tarihine göre hesaplanacak yasal ibraz süreleri içerisinde, çek hesabında bulundurulmaması suçun oluşması için yeterlidir. Bu husus, günümüzde ticari hayatın devamı için vazgeçilmez bir araç haline gelen ileri tarihli çekler açısından önem taşımaktadır. Bu çalışma kapsamında, çek ile ilgili karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verme suçu ile ilgili bilgiler verilmektedir. Güncel tartışmalar ve yargı kararları ışığında, suçun unsurları, oluşumu, hukuka uygunluk nedenleri ve diğer hususlar ele alınmaktadır. Ayrıca, bu suçun ekonomik suç bağlamında ve sırf sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğün ihlali olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine ilişkin sorunlardan da bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The crime of causing unrequited checks related to checks is regulated in article 5 of Check Law No. 5941. The legislator has based its history on the check written on the check fort he occurrance of this crime. Accordingly, it is sufficient for the offense to be kept in the check account within the legal submission periods to be calculated according to tha date of check written on the check. This issue is important fort he checks which are arrenged as dated dates which have become an indispensable tool of commercial life. In this study, information about the crime of giving a non-refundable transaction related to the check given. In the light of current debates and judicial decisions, elements of crime, its formation, reasons for compliance with law and other issues are discussed. In addition, there have been problems with whether this offense can be considered as an infringement of an obligation arising out of the contract and in the context of an economic offense.