Türkiye'de devlet söyleminin kendi 'Doğu'suna bakışının basında yeniden üretimi: Dağlıca baskını örnek olayı
The discourse of state in Turkey reproduction of ıts 'Orient' gaze in press: Dağlıca raid case study
- Tez No: 320364
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR BETÜL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: hegemonya, söylem, Doğu, Kürt Sorunu, Kemalizm, hegemony, discourse, Orient, Kurdish Question, Kemalism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de hegemonik söylemin basın aracıyla kendi ?Doğu?suna oryantalist bakışı bağlamında, günümüzde Kürt sorunun nasıl algılandığı ve açıklandığı hususunda kilit bir konumu temsil edici nitelikte olduğu öngörülen Dağlıca Baskını odak noktası olarak ele alınır. Bu çalışmanın temel savı, etnik kimliğe dair bir sorun olan Kürt sorununun, hegemonik söylemde Türkiye'nin modernleşme sürecinde Doğu ile Batı arasında gerçekleşen kırılma etrafında şekillendiğidir. Toplumsal alandaki talepler topluluğunu, Doğu imgesi üzerinden ?öteki? olarak kurulan Kürt'e karşı, bir eşdeğerlik ilişkisi içinde eklemleyen ?hegemonya? ve bu eklemleme işinde önem arz eden ?ideoloji? bu savı mümkün kılan kuramsal çerçevenin iki önemli dayanağını oluşturur.Çalışmada araştırma birimi olarak seçilen basının konumu sorunsallaştırılır. Basının Kürt sorununu Doğululuk-Batılılık karşıtlığı üzerinden anlamlandırmakla, etno-politik mahiyet arz eden bir toplumsal sorun olduğunu dışlamakla hegemonik bakış açısını, düşünme ve mantık yürütme tarzını benimsediği; Türkiye'de hegemonik güç olan Kemalist ideolojinin, ideolojik açıdan hegemonyasının üretiminde, yeniden-üretiminde önemli bir ideolojik aygıt durumunda olduğu görülür.Bununla beraber Dağlıca Baskını sürecinde Kürt sorununun Doğululuk sorunu olarak ele alınması, ?modern olmama veya modern öncesi olma? ithamıyla oluşturulan ?Doğululuk çerçevesi?ne hapsedilmesi, sabitlemesi hususunda basında, hem bir devamlılığın hem de bir kırılmanın olduğu görülür. Kürt sorununu çerçevenin içine sığdırma zorluğunun baş gösterdiği bu süreçte, ?çerçevenin içinden?, dışarı uzanan çekingen ve öfkeli bir bakışın söz konusu olduğu açığa çıkarılır. Çerçeve aşılamadığı sürece çözümsüzlüğün üretilmesinden öteye geçilemeyeceğine, bu çerçevenin bakış açısının sınırlarından kurtulmadan bir yeniliğin söz konusu olamayacağına işaret edilir.
Özet (Çeviri)
In this study is searched the hegemonic discourse in Turkey with the press tool its ?East? Orientalist gaze in the context of how the Kurdish problem is perceived and described today regarding Dağlıca raid, which is envisaged representative character. Basic argument of this study the Kurdish problem, which is the problem ethnic identity, is shaped via breaking to have taken place between East and West Turkey's modernization process by the hegemonic discourse. The hegemony articulates in equivalence relation demands the social community against the Kurd, which is established as“other? due to the image of the East. The ideology plays important role the articulation. The hegemony and ideology is basis important two of theoretical framework, which makes possible argument of this study.The study is investigated location of the press, which is selected the researching unit. The press is shown the Kurdish problem signification opposition from East-West and exclusion the problem of social content ethno-political; as a result, embraces the style of thinking and reasoning of hegemonic perspective of the Kemalist ideology, which is the hegemonic power in Turkey, and the hegemony of ideological production and reproduction to be important ideological device.However, the Kurdish problem is shown to be comprehended as the problem of being Oriental and is immobilized and is imprisoned in ?frame of Oriental”, which is created understanding“not be modern or pre-modern be?, regarding continuity as well as state of failure in the press in the process of Dağlıca raid. The study is exposured timid and angry look to out from ”within the frame" in this process, when the Kurdish problem is see the difficulty in fitting into the frame. The study is pointed deadlock would generate unless exceeded the frame and couldn?t innovate unless got rid of the borders point of view of the frame.