Dişil dil ve ekofeminist bağlamda Latife Tekin ve Muinar
Latife Tekin and Muinar in feminine language and eco-feminist context
  1. Tez No: 320378
  2. Yazar: KÜBRA ARSLAN ÖÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN YAMANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dişil Dil, Eko-feminizm, Latife Tekin, Muinar
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada öncelikle, Fransız post yapısalcı ve Radikal feministlerin dil kuramları, kadın ve `dil' ilişkisi üzerine odaklanan metinleri incelenmiş ve `kadınların' dili kullanımlarında bir yarar sağlayabilecek `dişil dil' tanımlanmıştır. `Kadın' adında başlıca bir sınıftan bahsetmek `kadınlar'ın farklılıklarını göz ardı etmemize sebep olacağı için tezde bu biyolojik cinsiyet olarak `kadın'dan ziyade `dişil' olarak ifade edilmiştir. Esasen çalışmanın amacı da dil kullanımının sadece `kadınlar' için değil, tüm `öteki'ler için gerek edebi gerek politik gerekse de kültürel bir avantaja dönüşebileceğini göstermektir. Daha sonra kadınların içerisinde bulunduğu baskı ile doğanın içerisinde bulunduğu baskıyı ilişkilendiren eko-feminist teoriye ve bunun edebiyattaki yansımalarını inceleyen eko-feminist edebiyat eleştirisine değinilmiş, örneklem olarak Latife Tekin'in Muinar adlı eseri dişil dil ve eko-feminist eleştiri bağlamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis French and Radical feminists works which are focused on `woman? and language relationship are explored and `feminine language?, that is to be an advantage in the usage of language by `women?, is defined. Since defining `woman? as a group will make women?s differences invisible, so the focus is moved from `woman? to `feminine? in the thesis. Infact the aim of this thesis is to show, language usage can be an advantage either literary, or politically, or culturally for not only `women? but also all the `others?.And then, in the thesis, eco-feminist theory which associates opression that women and nature exposed and its reflections in literature as an eco-feminist literary criticisim are mentioned. Latife Tekin?s Muinar is explored in the context of ?feminine language? and eco-feminist criticism as a sample.