1980 sonrası Türk öyküsünde erkek ve erkeklik olgusu
Masculinity in Turkish short story after 1980
  1. Tez No: 320453
  2. Yazar: ŞENOL TOPCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT TEKŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Ataerkillik, Erkeklik, Hegemonik Erkeklik, Homofobi, Gender, Paternity, Masculinity, Hegemonic Masculinity, Homophobi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu tezde, 1980 sonrası Türk öykücülerinden Cemil Kavukçu, Ayfer Tunç, Murathan Mungan, Nalan Barbarosoğlu, Hasan Ali Toptaş ile günümüz genç kuşak öykücülerinden Emrah Serbes ve Murat Uyurkulak'ın öyküleri eleştirel erkeklik çalışmaları kapsamında incelenecektir. Tezin birinci bölümünde toplumsal cinsiyet ve ataerkillik kavramı ve tarihi ele alınmış, buradan hareketle 1980 sonrası gelişen eleştirel erkeklik çalışmaları tarihsel ve kavramsal olarak incelenmiştir. Ayrıca erkeklik çalışmalarının geçirdiği aşamalar anlatılmış ve Türk edebiyatı çerçevesinde yapılan eleştirel erkeklik çalışmaları hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise Cemil Kavukçu, Ayfer Tunç, Murathan Mungan, Nalan Barbarosoğlu, Hasan Ali Toptaş, Emrah Serbes ve Murat Uyurkulak'ın öykülerine ataerkil, otoriter, hegemonik, tabi kılınmış, abartılı, neoliberal, melankolik ve ezik erkeklik ile homofobi ve eşcinsel erkekliğin nasıl yansıdığı incelenmekte; ayrıca, erkeği madun/mağdur eden durumlara ve travmalara bakılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates a selected list of Turkish stories from a variety of authors such as Cemil Kavukçu, Ayfer Tunç, Murathan Mungan, Nalan Barbarosoğlu, Hasan Ali Toptaş, Emrah Serbes and Murat Uyurkulak within the theoretical framework of masculinity studies. The first part of our study focuses on discussions on gender, particularly masculinity, from a historical perspective which deals with the development of masculinity as a field of critical study after 1980 in relation to the development of critical studies both abroad and in Turkey. The second part of our study presents an analysis of short stories from CemilKavukçu, Ayfer Tunç, Murathan Mungan, Nalan Barbarosoğlu, Hasan Ali Toptaş, Emrah Serbes and Murat Uyurkulak in order to provide an insight into the reflections of different aspects of masculinity like paternal masculinity, authoritarian masculinity, hegemonic masculinity, submissive masculinity, aggressive masculinity, neoliberal masculinity, melancholic masculinity, bruised masculinity, homophobia and homosexual masculinity as well as traumas that extends the scope of masculinity into subalternity.