Dışavurumcu resimde modern insanın yabancılaşması insan doğası, yabancılaşma ve adalet üzerine prometheus imgeleri
Alinated to modern human being expressionist painting human nature, alienation and justice against the political power on images of prometheus.
- Tez No: 320477
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN DALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Modernizm, Meta Fetişizmi, Şeyleşme, Yabancılaşma, Marksizm, Modernism, Meta-Fetishism, Reification, Alienation, Marxism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
İnsan Doğası, Yabancılaşma ve İktidara Karşı Adalet üzerine Prometheus İmgeleriResim'de Dışavurumculuk, Alman kültürünün burjuva kapitalizmindeki toplumsal parçalanma ve yabancılaşmaya anti-rasyonel alternatifler arayan güçlü bir eğilimin toplumsal, politik ve iktisadi etkenlere bağlı tinsel yansımalarından biridir. Almanya'da atılan anti-demokratik temellerin romantik gericiliğinin neticesinde faşizmin uzun süreli zaferini olası kılan sosyo-ideolojik , (Şovenizm, Nazizm / Irkçılık) ve felsefi etmenler (Usdışıcılık/Varoluşçuluk) gecikmiş, ama çok hızlı gelişmiş kapitalizmin doğurduğu emperyalist dünya savaşlarına bir büyük tepki olarak doğan sosyalist eylem, Alman Dışavurumculuğunun oluşumunda başat etmenler olarak yer alırlar. Sosyalizm gibi, Dışavurumculuk'ta nesne'ye, sınıfsal eşitsizliklere, iktidarın faşizanlığına, entelektüel barbarlığa, makineye ve merkezileşmeye karşı adalet adına büyük bir prometheusvari haykırış yükseltmiştir. Her yönüyle Germanik çağrışımlar barındıran Dışavurumcu sanatın Almanya'da etkili olması; endüstrileşmeye, geç kalınan toplumsal reformlara, askeri yönetimlere ve feodalizmle ilintili Gotik mirasın yarattığı dış etkenlere de bağlıdır. İç etkenler ise toplum ve birey arasında doğan iç çatışmanın getirdiği tarihsel-romantik-melankolik refleksin, içe dönüklüğe dönüşen bir yabancılaşmasını ortaya koymaktadır. Dışavurumcular toplum içindeki kaosu ve sosyal acizliği vurgulamak için ekonomi-politiğin mekanikleştirdiği ve yabancılaştırdığı insanın kötü, çirkin, trajik yönlerini, çağın sosyal ve politik ıstıraplarını, korkularını, sadistliklerini, acımasızlıklarını, tutkularını, özlemlerini, Dezartikülasyon'a bağlı mekanik insan hareketlerini düşüncelerin regresyonu aracılığıyla eleştirel bir veristik sanat anlayışına dönüştürdüler.Dışavurumculuk sonrasında çok katmanlı yabancılaşma olgusu; kaynağı ekonomik yapı ve bu yapının faktörleri olan nesneleşme, şeyleşme, eşyalaşma, dışlaşma, meta fetişizmi gibi görünümler ve isimler alarak insan-toplum, insan-doğa, insan-tinsellik arasında yaşanan kopuşu, önemli bir tema olarak irdeleyen çağdaş edebiyat ve sanat, Frankensteinvari modern insanın bozuk, izole ve absürd yaşamının altını çizerek, kapitalizmin ve gelişmekte olan teknolojilerin insan varlığını insanlıktan çıkaran buhranını ve kayboluşunu yansıtmaya devam etmektedirler.
Özet (Çeviri)
Expressionism in painting is one of the spiritual reflections of a strong trend which seeks anti-rational alternatives against the social fragmentation and the estrangement in the bourgeois capitalism of the German culture, depending on social, political and economic factors. The socio-ideological (Chauvinism, Nazism / Racism) and philosophical factors (Irrationalism, Existantialism) that enabled the long lasting victory of the fascism as a result of the romantic reactionaryism aspect of the anti-democratic foundations laid in Germany, and the socialist action born out of a belated, but very fast-developed capitalism as a massive reaction to imperialist world wars took its place as the main factors in the formation of the German Expressionism. As in Socialism, an enormous outcry akin to that of Prometheus was raised in the name of justice against object, class inequalities, fascism of the power, intellectual barbarism, mechanization and centralism in Expressionism. The influence of the Expressionist Art in Germany, which embraces Germanic connotations in all aspects, depends on the industrialization, the delayed social reforms, the military managements as well as the outside factors in connection with feodalism, which the Gothic heritage created. The inside factors in this regard reveal an estrangement of a historical-romantic and melancholic reflex generated by the inner conflict between society and individual, which has transformed into inwardness. The expressionists have turned human?s evil, ugly and tragic aspects mechanized and estranged by the effect of economics?politics, the social and political agonies, fears, sadism, cruelties, passions and longings of the era and also the mechanical human movements depending on disarticulation into a veristic art perception in a critical manner by means of the regression of thoughts for the aim of emphasizing the chaos and social unability in a society.The fact of multi-segment estrangement after expressionism; the contemporary literature and art which study the disintegration caused by the economic structure and this structure?s factors such as commodification, reification, commoditization, exclusion, meta-fetishism, which occurs between human-society, human-nature, human-sprituality, as an important subject continues to reflect the crises of the capitalism and the developing technologies that dehumanize people and cause their disappearence by underlining the spoilt, isolated and absurd life of Frankenstein-like modern human.