Sühreverdî'de sembolizm ve Avârifu'l-Ma'arif adlı eseri
Symbolism of Suhrawardi and his work 'Awarifu'l-Ma'arif'
  1. Tez No: 320482
  2. Yazar: İKRİME YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sufism, symbolism, metaphor, secret
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, tasavvufta sembolizmin bir kısmını oluşturan Sühreverdî ve eseri Avârifu'l-ma`arif'teki metaforik anlatımları içeren bir araştırmadır.Tez, giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır.Giriş bölümü; sembolizm, İslam düşüncesinde sembolizm ve tasavvufta sembolizm olmak üzere üç alt başlıktan oluşmaktadır.Birinci bölüm; Sühreverdî'nin hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri olmak üzere üç alt başlık altında incelenmiştir.İkinci bölüm; Sühreverdî'nin Avârifu'l-ma`arif adlı eseri hakkında genel bilgiler verildikten sonra dil ve edebiyat özellikleri ile metodu yönünden incelenmiştir.Üçüncü bölüm; Avârifu'l-ma`arif'te yer alan sembolik anlatımlar ile eserin tasavvuf sembolizmindeki yeri ve önemi konusunda fikirler içermektedir.Sonuç bölümünde; sembolizmin tasavvuf eserlerinde sıkça rastlanan bir metot olmasına rağmen Avârif'te yer alan sembollerin nispeten daha az olduğu kanaatine ulaşılmıştır.Anahtar Kelimler: Tasavvuf, Sufi, Sembol.Sır.
Özet (Çeviri)
This study is about Suhrawardi who stand for sufi symbolism and also examines metaphorical expressions in his work ?Awarifu?l-ma`arif??.The thesis comprises an introduction, three chapter and a conclusion.İntroduction comprises of three titles: definition of symbolism, symbolism in islamic thought and symbolism in sufism.İn the first chapter we examined the life of Suhrawardi and his intellectual identity.İn the second chapter, we initially studied preliminary information about Awarifu?l-ma`arif then its literature and language features.The third chapter contains opinions about symbolic expressions in Awarifu?l-ma`arif and explains its importance in sufi symbolism.İn conclusion, we infered that symbolism is a method used typically in sufism works but in Awarif symbols are used less than other works.