Tahıl ve yağlı tohumlarının fiyatlarının belirlenmesi ve fiyat değişimlerinin tahmin edilmesi
Determination of the grain and oilseed?s prices and estimation of the price changes
  1. Tez No: 320519
  2. Yazar: DENİZ SELMANOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ.SADİ UZUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, Yağlı Tohumlar, Ayçiçeği, Soya
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Tarım ürünleri dünyada stratejik konumunu taşımakta olup önde gelen en önemli sektörlerden biridir. Temel tüketim zorunlu mal konumunu koruduğundan dolayı dünyadaki önemini ön safhalarda tutmaktadır. Üretici konumunda olan ülkeler üretim fazlasını, tarım ürünleri üretiminde açığı olan ülkelerle dış ticaret yoluyla bu ürünlerden temin etmektedir.Çalışmada, ilk olarak dünyada konuya ilişkin gelişmeler tarım ve gıda ürünleri ayrıntısında değerlendirilerek fiyatlarda yaşanan artışların başlıca nedenleri, tarım dışı piyasalar da incelenerek ortaya konulmakta ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler irdelenmektedir. Daha sonra ise, Türkiye'de yaşanan gelişmelerin söz konusu dünya konjonktüründeki gelişmelerle ilişkisinin ortaya konulması ve gelecek dönem için politika seçeneklerinin tartışılması hedeflenmektedir. Türkiye'nin hububat ve yağlı tohumlar konusunda uyguladığı politikaları sonucunda ortaya çıkan tabloyu değerlendirmek ve mantıklı çözüm ya da tavsiye sunmak olacaktır.Bu amaçların doğrultusunda, dünya ölçeğinin önemine göre önde gelen yağlı tohum (soya fasulyesi, kolza, ayçiçeği tohumu) ve hububat (buğday, mısır, arpa v.b.) ürünlerinin ticaretinin irdelenmesi ve belli başlı sektörlerin (Yem, Biyodizel sektörü gibi) üzerinde etkileri incelenecektir. Yağlı tohum üretimi, ithalatı/ihracatı, ticaret şekli, dağılımı gibi konuların üzerinde yoğunluk verilecek ve Türkiye üzerinde etkileri analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The agricultural product takes the most strategically place in the world and this sector is the one of the most import sectors. These products are still keeping their main subject as a Basically Purchased Products that?s why they are keeping their preliminary place in the world. Production countries and their agricultural surplus by using the foreign trade as a system of exchange they are releasing these products to the countries with a deficit of the agricultural products.This workshop will be to analyze the developments of the agricultural and food products in the world to evaluate/rate the reasons of the price rally to evaluate the non ? agricultural markets and to declare estimation for the near future run. Also this workshop is to aim the near term policies by the circumstances in Turkey and the world?s developments. Meanwhile, to analyze the Turkish policy of Grains and Oilseeds to asses the results from the current state policy and to present a logical solution or a advices about this policy.Including these aims and according to the world considerable measures, to explicate the trade of the oilseeds (like soybean, rape seed, sunflower seed) and grains (like wheat, corn (maize), barley e.t.c.) and to analyze the affects on the main sectors like Feed, Biodiesel sector. A high intensity will be consider on the oilseeds subject and their production, export/import, trade schedules, distribution and will be evaluate from the frame of Turkish view.Key Worlds: Agriculture, Oilseeds, Sunflower Seeds, Soybean