Determination of therapeutic drug through Co-Sense technique by using LC-MS/MS system for bioequivalence and bioavailibility studies
Biyoeşdeğerlik ve biyoyararlanim çalişmalari için terapötik ilaçlarin LC-MS/MS sistem kullanilarak Co-Sense tekniği ile belirlenmesi
  1. Tez No: 320584
  2. Yazar: ESRA ENGIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoeşdeğerlik, biyoyararlanım, ramipril, ramiprilat, sıvı-sıvı ekstraksiyon, katı- faz ekstraksiyon, Co-Sense, EMA, LC-MS/MS, bioequivalance, bioavailability, ramipril, ramiprilat, liquid- liquid extraction, solid- pahse extraction, Co-Sense, EMA, LC-MS/MS
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tezin amacı hipertansiyon ve kalp krizi riski taşıyan hastaların tedavisinde kullanılan ilaçların etkin maddesi olan ramipril ve onun aktif metaboliti ramiprilatın sıvı-sıvı ekstraksiyon, katı faz ekstraksiyon ve Co-Sense teknikleriyle biyoeşdeğerlik & biyoyararlanım çalışmaları için yöntem geliştirilmesidir.İlk defa insan plazmasındaki ramipril ve ramiprilat, örnek hazırlama aşamasında temizleme amacıyla LLE, SPE ve Co-Sense teknikleri kullanılarak Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometresi LC-MS/MS sistemiyle eşzamanlı olarak tayin edilmiş ve kullanılan temizleme yöntemleri karşılaştırılmıştır. Uygun mobil faz bileşiminin belirlenmesi ve optimizasyonu gerçekleştirilmiştir.Cihaz koşullarının optimizasyonu ayırma gücü, seçimlilik ve alıkonma zamanları değerlendirilerek yapılmıştır. Katı-faz ekstraksiyonu için ön validasyon çalışmaları yapılmıştır. Sıvı-sıvı ekstraksiyonu ve Co-Sense tekniklerinin yöntem validasyonu için geri kazanım, tekrarlanabilirlik, seçimlilik, matriks etkisi, dilusyon doğruluğu gibi EMA validasyon parametreleri incelenmiştir.Sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemiyle göre en düşük belirtme alt sınırı ramipril için 0.6; ramprilat için 2 ng/mL bulunmuştur. Ramipril ve ramiprilat çin doğrusal kalibrasyon eğrisi sırasıyla 0.6- 100 ve 2- 100 derişim aralığında elde edilmiştir. Geri kazanımlar LLOQ, düşük, orta ve yüksek derişimlerde ramipril için 106.889- 115.080%, ramiprilat için 93.075- 110.900% kabul edilebilir sınırlar içerisindedir.Co-Sense yöntemiyle en düşük belirtme alt sınırı ramipril için 0.4; ramprilat için 3 ng/mL bulunmuştur. Ramipril ve ramiprilat çin doğrusal kalibrasyon eğrisi sırasıyla 0.4- 100 ve 3- 200 derişim aralığında elde edilmiştir. Geri kazanımlar LLOQ, düşük, orta ve yüksek derişimlerde ramipril için 90.333- 109.400%, ramiprilat için 32.513- 73.875% değerler arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to develop a method for drugs ramipril and its active metabolite ramiprilat that can be used during treatment of hypertension and risk of heart attack patients at risk by liquid-liquid extraction, solid phase extraction and Co-Sense techniques for bioequivalence & bioavailability studies.It was the first time that simultaneous determination of ramipril and ramiprilat in human plasma by using Liquid Chromatography Mass Spectrometry LC-MS/MS technique was carried out and employed LLE, SPE and Co-Sense techniques for the clean-up purposes at sample preparation stage were compared. Designation of appropriate mobile phase content and its optimization was conducted.The conditions of system were optimized by evaluating resolution factors, selectivity and retention time. The solid-phase extraction method was only pre- validated. EMA validation parameters such as recovery, repeatability, selectivity, matrix effect, dilution integrity were investigated for method validation of Liquid-liquid extraction and Co-Sense techniques.The lower limit of quantitation was found to be as 0.6 ng/mL for ramipril; 2 ng/mL for ramiprilat by LLE method. Linear calibration curves of ramipril and ramiprilat were obtained in the concentration range of 0.6- 100 and 2- 100 ng/mL, respectively. The recovery was found to be within the acceptable ranges varying between 106.889 and 115.080% for ramipril, 93.075 and 110.900% for ramiprilat at LLOQ, low, middle and high concentration levels.The lower limit of quantitation was found to be as 0.4 ng/mL for ramipril; 3 ng/mL for ramiprilat by Co-Sense method. Linear calibration curves of ramipril and ramiprilat were obtained in the concentration range of 0.4- 100 and 3- 200 ng/mL, respectively. The recovery was found to be between 90.333 and 109.400% for ramipril, 32.513 and 73.875% for ramiprilat at LLOQ, low, middle and high concentration levels.