Mobil teknoloji pazarı için kişiselleştirilebilir anlamsal arama motoru gerçekleştirimi
Personalizable semantic search engine implementation for mobile technology products
  1. Tez No: 320648
  2. Yazar: UMUT ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT OSMAN ÜNALIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Ontoloji geliştirme, algı analizi, ontoloji tabanlı metinmadenciliği, anlamsal etiketleme, anlamsal arama, Ontology development, sentiment analysis, ontology-based textmining, semantic tagging, semantic search
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tezde mobil teknolojiler uygulama alanı için veri modelinin ontolojilerleifade edilmesi, ontolojinin tutarlı verilerle doldurulması, anlamsal etiketleme içingerekli verilerin toplanması sonrasında arama ve karşılaştırma yeteneklerigeliştirilmiş bir sistemin oluşturulması ve bu sayede karar verme süreçlerindeanlamsal web teknolojilerinden yararlanılmasına ilişkin bir örnek uygulamageliştirmek amaçlanmıştır.Akıllı mobil cihazlar ve telekomünikasyon operatörleri tarafından sunulantarifelerin seçimi çok sayıda ve sıklıkla değişen parametreler içeren bir süreçtir. Buseçim sürecinde kullanıcılara yardımcı olacak bir sistem geliştirebilmek için ceptelefonları ve tarifelere yönelik ontolojiler tasarlanmış, bu ontolojiler webörümcekleri ve veri giriş modülleri yardımıyla doldurulmuş, ontolojik verikatmanına erişim sağlayan uygulama mimarisi tasarlanmış, algı çözümlemesiamacıyla anlamsal etiketler kullanıcı girişi ve ontoloji tabanlı metin madenciliğiyöntemleriyle belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an example implementation of semantic web technologieswith improved search and comparison functionalities for decision processes bydesigning ontologic data models, filling ontologies with consistent data andcollecting data for semantic tagging has been studied.Decision between smart mobile devices and plans provided bytelecommunication operators is a process with many, frequently changingparameters. To provide a system in order to help users during this decisionprocess, ontologies for mobile phones and telecommunication operator plans aredesigned. These ontologies are filled by web crawlers and data input modules. Anapplication architecture is designed to reach ontologic data layer. Semantic tagsare identified via user input and ontology-based text mining for sentimentanalysis.