Bakteri aşılama ve azot uygulamasının nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinde verim ve verim ögelerine etkisi
The influence of inoculation and nitrogen applications on yield and yield components in chickpea (Cicer arietinum L.) varieties
  1. Tez No: 320795
  2. Yazar: SEMİH KAĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİHAL KAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut (Cicer arietinum L.), bakteri aşılama, azot uygulaması, baklagiller, Chickpea (Cicer arietinum L.), bacteria inoculation, nitrogen application, pulses
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırma 2011 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalarında yürütülmüştür. Çalışmada, farklı nohut çeşitlerinde azotlu gübre uygulamasının ve nodozite bakterisiyle (Rhizobium ciceri) aşılamanın verim ve verim ögelerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı kurulmuş, denemede 4 farklı uygulama (Kontrol, Bakteri, Bakteri+N ve N), 4 farklı çeşit (Işık-05, Yaşa-05, Azkan ve Hisar) kullanılmıştır.Araştırmada ele alınan özelliklere ilişkin varyans analiz sonuçlarına göre, çıkışa kadar geçen gün sayısı, çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı, bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, hasat olgunluğuna kadar geçen gün sayısı, bitkide biyolojik verim, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, bitkide tane verimi, birim alan biyolojik verimi, hasat indeksi ve 100 tane ağırlığı özelliklerinde istatistiki olarak önemli farklılıklar belirlenmiştir.Deneme sonuçlarına göre, nohuta bakteri aşılamanın verimi arttırmada etkili olduğunu söylemek mümkündür. Ancak aşılama ile birlikte 2,5 kg N/da uygulamasıda tavsiye edilebilir. Çeşitler arasında Işık-05 ve Yaşa-05 çeşitlerinin daha yüksek verime sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the experimental field of Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Eskişehir Osmangazi during 2011. The objective of the study was to determine effect of the nitrogen application and bacteria inoculation (Rhizobium ciceri) on yield and yield components of chickpea cultivars. The experimental design was split plot with three replications. In the research, four different application (control, bakteria, bakteria+N and N) and four cultivars (Işık-05, Yaşa-05, Azkan and Hisar) were examined.According to the results obtained for examined characters satistically significant differences were determined for the days to emergence, days to flowering, plant height, first pod height, days to maturity, the biological yield per plant, the number of pod per plant, the number of seed per plant, the grain yield per plant, biological yield, harvest index and 100 seed weight.According to obtained result inoculation increas seed yield in chickpea. But 2,5 kg N/da may advice with rhizobium inoculation. Işık-05 and Yaşa-05 showed higher values on yield and yield components.