Isınma sistemi merkezi sistemden bireysel sisteme dönüştürülmüş bir binada ısınma performansının sayısal analizi
Numerical analysis of heating performance on a building whose heating system had been turned personal heating system from central heating system
  1. Tez No: 320805
  2. Yazar: MURAT TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÜNALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi ısıtma sistemi, Bireysel ısıtma sistemi, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği, FLUENT
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Daha az yakıt kullanmak yoluyla ekonomiklik sağlamak, ortak apartman idaresinin yakıt ücretlerini toplamadaki sıkıntılar, bazı insanların daha çok ısınma isteği gibi düşüncelerle merkezi sistemden bireysel (kombi) sistemine geçişin arttığı gözlemlenmektedir. Bu geçişlerin daha pek çok nedeni olmakla birlikte dönüşüm sonrası özellikle bireysel ısıtma sistemleri kullanımında merkezi ısıtma sisteminden farklı olarak konut içerisinde tüm mahallerin genellikle ısıtılmadığı yalnızca sık kullanım mahallinin ısıtıldığı gözlemlenmektedir. Bu durumda konut sahiplerinin, alt ve üst katta bulunan komşularının avantaj ve dezavantajları olmaktadır. Daha az odada ısıtma sistemini çalıştıran apartman sakinleri ekonomi sağlarken, alt katında ısıtma sistemi çalışmayan sakinler ise ısınamama problemi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. İlave olarak, apartmanlarda merdiven, toplantı salonu gibi ortak kullanım alanlarının ısıtılmaması nedeniyle apartmanın ısınma performansında düşüş olduğu görülmektedir.Bu çalışmada merkezi ısıtma sisteminden bireysel ısıtma sistemine geçiş yapan bir binada ısınma performansının ve sıcaklıkdağılımının zamana göre sayısal analizi yapılacaktır. Sayısal çözümler için FLUENT [1] bilgisayar programı kullanılacaktır. Analizlerde alt veya üst katındaki radyatörleri kapatılmış eşyalı odalardaki performans ile her iki kattaki radyatörü açık halin performansı mukayese edilerek merkezi sistemden bireysel sisteme geçişin etkileri belirlenmeye çalışılacaktır. Analizler alt katı yanmayan bir oda için ortalama sıcaklığın yaklaşık olarak 291 K'e kadar düşerken üst katı yanmayan bir oda için ortalama sıcaklıktaki düşüş 272 K civarındadır.
Özet (Çeviri)
We can observe the passing from central heating system to combi system on account of gaining economic profit as using less fuel, because of the difficulties of collecting apartments fuel money from the flat dwellers, and some flat dwellers?s desire on more heating. Nonetheless there are many reasons about this passings, we can see that people prefer to heat only some parts of their flat. At this situation the flat dwellers brings advantages and disadvantage to their upper and below neighbourings. As the flat dwellers who uses the heating system for fewer rooms, gain economies the flat dwellers whose below neighbouring doesn?t run the heating system, can encounter problems of heating. In addition, one can see the falls of apartment?s heating performance by reason of non-heated common areas in the aparment as stairwell and meeting hall.In this work, we will make numerical analysis of heating performance and temperature dispersal of the aparment which had passed from central heating system to personel-combi system, to time. FLUENT [1], computer program will be used for numerical solutions. In the analyses we will identify the effects of passing from central heating system to personel-combi system as comparing the heating performances when the radiators of upper or below flat?s furnished rooms?s are on or off. We identified that the average temperature can decrease till 291 K for a room when below neighbouring doesn?t run the heating system and average temperature can decrease till 272 K for a room when upper neighbouring doesn?t run the heating systemKewyords:Central heating system, Personel heating system, Computational fluid dynamics, FLUENT