Yüzeysel su kaynaklarından MIEX reçine ile doğal organik madde ve sülfat giderimi
Removal of natural organic matters and sulfate from surface water sources by MIEX resin
- Tez No: 320820
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: DOM, İçme suyu, MIEX® DOC, NOM, Drinking water, MIEX® DOC
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ankara içme suyu kaynaklarından Doğal Organik Maddelerin (DOM), MIEX iyon değiştirici reçine ile gideriminin sağlanmasının araştırılmasıdır. Özellikle sulardan DOM'ların giderilmesi için geliştirilen manyetik iyon değiştirici (MIEX® DOC) reçinenin, su içerisinde bulunan diğer anyonları da giderebildiği belirtilmektedir. Ancak, MIEX® DOC reçine, anyonları tercihli olarak gidermekte ve reçinenin iyonları giderme performansı, reçinenin iyon seçiciliğine, su içerisindeki iyonların bağıl konsantrasyonuna, aktivitelerinden doğan iyonlar arasındaki rekabet derecesine ve reçineye olan eğilimlerine bağlı olmaktadır.Ankara İvedik Arıtma Tesisi'ni besleyen Kesikköprü ve Çamlıdere Baraj sularında yapılan deneyler sonucu, düşük MIEX dozlarında ve kısa temas sürelerinde organik madde ve sülfatın etkin bir şekilde giderildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study was to investigate the removal of Natural Organic Matter (NOM) by using MIEX ion Exchange resin from Ankara drinking water sources. It has been reported that magnetized ion exchange (MIEX® DOC) resin developed especially for removing NOM can also uptake other inorganic anions from water. However, MIEX® DOC resin has prefentially remove anions and removing efficiency has strongly been dependent on ion selectivity of resin, concentrations of ions in source water and competitions between ions based on their activities and effinities towards to resin.Results from experiments of Çamlıdere and Kesikköprü raw water which feeds Ankara İvedik Treatment Plant, organic matter and sulfate is removed effectively with low MIEX dose and short contact time.