İnşaat sektöründe iş güvenliği:Yeni nesil öğrenim tekniği
Health and safety in construction sector:New generation learning technique
  1. Tez No: 320901
  2. Yazar: HAKAN BOSTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Güvenliği Eğitimi, Güvenlik Kültürü, Animasyonlu Eğitim, İnşaat Sektörü
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde farklı bir teknik olan animasyonlu eğitim yöntemi uygulanmıştır. Eğitim kapsamında çalışanlara iş kazaları animasyonları gösterilerek çalışanlardaki iş güvenliği algı değişimi sorgulanmıştır. Yöntem olarak anket çalışması uygulanmıştır. Eskişehir bölgesinde, büyük ölçekli bir inşaat şantiyesinde 51 inşaat çalışanına eğitim öncesinde ve eğitimden sonra olmak üzere 2 adet anket yapılmıştır. Elde edilen bilgileri analiz etmek için SPSS 15.00 (Statistical Package for The Social Sciences) programı kullanılmıştır. Böylece, çalışanların iş güvenliği hakkında genel düşünce ve algıları tanımlanarak eğitim sonrasında oluşan bilincin ilişkileri belirlenmiştir.Veri analizi sonucunda animasyonlu eğitim ile iş güvenliği bilinci arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiş ve bu yöntemin kapsamlı olarak uygulandığında şantiyelerdeki güvenlik algısındaki eksikliğin kapatılabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, training with animation technique which is a new technique in health and safety in construction was implemented. In this training, the change in perception of the workers of safety wasquestioned by making the workers watch animation of accidents at work. As the instrument, a survey was administered. Two surveys were given to the 51 workers in Eskişehir as preand post survey before and after the training. SPSS 15.00 (Statistical Package fo The Social Sciences) was used to calculate the data collected out of the questionnaires. Finally, by defining the general opinions and perceptions of the workers of health and safety, the consciousness formed after the training was determined.As it is seen in data analysis, there is meaningful relations in animated training and awareness of occupational safety. İt is accepted that when the technique is implemented extensively, the deficit in the perception of safety in construction sites will be closed.KeyWords: Occupational Health and Safety, Safety Training, SafetyCulture, Training withAnimation, Construction Sector