Farklı biyokütlelerin pirolizi ve ürünlerin karakterizasyonu
Pyrolysis of different biomass samples and characterization of the products
- Tez No: 320900
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN APAYDIN VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyokütle pirolizi, Hemiselüloz, Selüloz, Lignin, TGA-FTIR, Piroliz Kinetiği, Karakterizasyon, Biomass pyrolysis, Hemicellulose, Cellulose, Lignin, TGA-FTIR, Pyrolysis kinetics, Characterisation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Biyokütle olarak fıstık çamı kozalağı, pirina ve ayçiçeği tarla atığınınseçildiği çalışmada, biyokütle bileşenlerinin piroliz işlemine etkileriaraştırılmıştır. Öncelikle biyokütlelerin ve bileşenlerinin (hemiselüloz, selüloz velignin) ısıl bozunma davranışları termogravimetrik analiz ile incelenmiş, birincidereceden tepkime varsayımı yapılarak kinetik ifadeleri türetilmiştir. Pirolizsırasında oluşan uçucular TGA-FTIR ile belirlenmiştir. Ayrıca, sabit yataklıreaktörde 550 oC piroliz sıcaklığında yavaş piroliz uygulanmış, elde edilen ürünverimleri hesaplanmıştır.Buna göre en yüksek sıvı ürün verimine % 32,36 ilehammadde olarak pirina kullanıldığında ulaşılmıştır. Sıvı ürünler elementel analiz,sütun kromatografisi, GC-MS, FT-IR, TGA-FTIR yöntemleri ile karakterizeedilmişlerdir. Hemiselüloz ve selüloz sıvı ürünlerinin furan, olefinik ve alifatikler;lignin sıvı ürünün ise fenolik bileşikler ile naftalen, antrasen, fenantren gibipolisiklik aromatik hidrokarbonları içerdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Pinecone, olive oil residue and sunflower farm waste was selected asbiomass samples in this study to investigate the effect of biomass constituents onthe pyrolysis. Thermal decomposition behaviour of biomass and its components(hemicellulose, cellulose and lignin) were examined by thermogravimetricanalysis and kinetic expressions were derived assuming a firs order reaction. Thevolatiles formed during pyrolysis were determined by TGA-FTIR. İn adition,slow pyrolysis was applied using a fixed bed reactor at 550 oC and product yieldswere calculated. The highest bio-oil yield of 32,36 % was obtained when olive oilresidue was used as a raw material. Bio- oils were characterized by elementalanalysis, column chromatography, GC-MS, FT-IR and TGA-FTIR. It wasdetermined that bio-oils obtained from hemicellulose and cellulose composed ofmainly furan, olefinic and aliphatics; bio-oil frm lignin is composed of phenoliccompounds and polycyclic aromatic hydrocarbons such as naphthalene,anthracene, phenanthrene.