?Azretni ?uvanç Künü? adlı eser üzerinde Karaçay-Balkar Türkçesi dil incelemesi (yazı çevirimi-aktarma-çekim şekil bilgisi-dizin)
A linguistic study of Karachay-Balkhar Turkish based upon a literary text ?Azretni ?uvanç Künü?
- Tez No: 320967
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Karaçay, Balkar, Karaçay-Balkar Türkçesi, çekim şekil bilgisi, Azretni ?uvanç Künü, Karachay, Balkhar, Karachay-Balkhar Turkish language, inflectional morphology, Azretni ?uvanç Künü
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 493
Özet
Karaçay-Balkar Türkleri, günümüzde, Güneybatı Avrupa Rusya'sının Kuzey Kafkasya Federal Bölgesinde bulunan, Karaçay-Çerkesk Cumhuriyeti ve Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nde yaşamaktadır. Karaçay-Balkar Türkçesi, Kıpçak Türkçesi grubu içinde yer almaktadır.Karaçay-Balkar Türkçesinin dil incelemesi üzerine yaptığımız bu çalışma, Eldar Gurtyev'in 1965 basım tarihli, Azretni ?uvanç Künü adlı eseri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız Yazı Çevirimi, Aktarma, Çekim-Şekil Bilgisi, Dizin bölümlerinden oluşmaktadır.Metin, Yazı Çevirimi bölümünde, Kiril alfabesinden Latin alfabesine çevrilmiştir. Aktarma bölümünde ise Karaçay-Balkar Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Çalışmanın inceleme kısmını oluşturan Çekim Şekil Bilgisi bölümünde, Karaçay-Balkar Türkçesinin gramer özelliklerinin eş zamanlı olarak tasvir edilmesi amaçlandığından, art zamanlı bir konu olan kelime yapımı (isim ve fiilin türetim morfolojisi) çalışmanın dışında bırakılarak çekim sistemi ortaya konulmuştur. Dizin bölümünde ise eserin gramatikal dizini hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Karachay-Balkhar Turks live in the The Republic of Karachay-Cherkessia and The Republic of Kabardino-Balkaria presently located in the North Caucasian Federal District of Southwestern European part of Russian Federation. Karachay-Balkhar Turkish language exists within the subgroup of Kıpchak Turkish.This thesis which we carry out upon the linguistic study of Karachay-Balkhar Turkish was implemented on a work called ?Azretni ?uvanç Künü? published in 1965 by Eldar Gurtyev. Our study consists of transcription, translation, inflectional morphology and grammatical index.The text was converted from Cyrillic alphabet to Latin alphabet in the transcription section. As for translation section, the text was translated from Karachay-Balkhar Turkish to Turkey Turkish. In the section of inflectional morphology forming part of investigation of the study, because the description of the grammatical characteristics of Karachay-Balkhar Turkish was aimed simultaneously, the inflection system was revealed by excluding the construction of word which is a diachronic matter (denominal and deverbal derivational morphology). In the index, only the grammatical index of study was prepared.