Özel ve kamu bankalarında psikolojik şiddet boyutlarının istatistiksel tekniklerle analizi
Statistcal analaysis of dimentions of mobbing in private and state banks
  1. Tez No: 320966
  2. Yazar: ÖMER TIPİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik şiddet, faktör analizi, sıralı regresyon analizi, Mobbing, factor analysis, ordered regression analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma psikolojik şiddet olgusunu incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda özel ve kamu bankalarında çalışan statüleri farklı banka personeli üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiş ve banka çalışanlarının psikolojik şiddete maruz kalma durumları ve bu durumun iş verimliliklerinde göstermiş olduğu davranış şekilleri ile ilişkileri saptanmaya çalışılmaktadır.Çalışma Edirne merkezinde yer alan finans sektöründeki Özel ve Kamu bankaları çalışanlarını kapsamaktadır. Çalışmanın anakütlesini Edirne'de finans sektöründe faaliyet gösteren 7 `si Özel, 3'ü Kamu bankasında çalışan toplam 172 kişi oluşturmaktadır. Bu kişilerden, 118'i şube memuru, 32'si orta düzey yönetici olmak üzere toplam150 örneklem anketi doldurarak çalışmaya katılmış ve katılım oranı %87 olmuştur. Bu çalışmada Faktör Analizi, Parametrik Olmayan Testler, Sıralı Lojistik Regresyon Analizi ve Çapraz Tablo Analizleri uygulamaya konulmuştur.Çalışma sonucunda, Kamu bankaları ve Özel banka çalışanlar içinde psikolojik şiddet davranışlarına maruz kalanların oranının kamu bankası çalışanlarında daha fazla görülmesi beklenmektedir.Sonuç olarak psikolojik şiddet gerek dünyada gerekse ülkemizde iş hayatının ayrılmaz bir parçası ve bir gerçeği olarak görülmekte; henüz gerek kavramsal olarak geniş bir alana yayılmamış, gerekse algılama bakımından hissedilmemiş olsa da her yıl büyük bir kitleye maddi ve manevi zararlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine mobbing. With this aim a research has been conducted to bank employees working with different status in private and state banks and mobbing state of bank employees and behavioral changes in their work efficiency were detected.The study includes the employees of the private and state banks in Edirne city center.Main population of the study is of 172 people working in banks, seven of which are private and 3 are public.Among the people participated in the study 118 were branch officers and 32 were mid-level managers.They filled out 150 samples of questionnaire and participation rate was 87 percent.In this study, factor analysis, ordered logistic regression analysis, nonparametric tests and the Cross-Table Analysis were implemented.As a result of the study it is expected that the rate of people subjected to mobbing is higher in private bank employees than state bank employees.In conclusion mobbing is regarded as a reality and integral part of business life in our country and the world.Although it hasn't yet spread over as a concept and hasn't been felt in terms of detection,it damages large proportion.