Eğitim denetimi Türkiye - Yunanistan - Bulgaristan örneği
Educational supervision the examples of Turkey - Greece - Bulgaria
  1. Tez No: 321030
  2. Yazar: PERVIN CHAIROULA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Sistemi, Eğitim Denetimi, Müfettiş, Rehber Öğretmen, Educational System, Educational Supervision, Inspector, Supervisor
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan eğitim sistemleri incelenmiş, bu ülkelerdeki denetim olgusuna bakılarak, benzer ve farklı yönleri tespit edilmeye çalışılmıştır.2008-2011 yılları arasında Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'ın eğitim sistemleri incelenmiştir. Kaynak taraması yöntemiyle yapılan ön çalışma ve ülkelerin Bologna sürecinde hazırladığı raporların incelenmesi sonrasında öğretmenlerle yapılan görüşmeler, bu ülkelerdeki eğitim sistemi ve eğitim sistemindeki denetim olgusunu ortaya çıkarmıştır. Eğitim sistemlerindeki değişik yapıların denetim olgusunu nasıl etkilediği önemlidir.Çalışma öncesinde bölgelere yapılan ziyaretler, yazılı kaynaklardaki bilgiler ve uygulama arasında bazı farklar olduğunu göstermiştir.İnceleme sonrasında ülkelerin eğitim ve denetim sistemleri bazı alanlarda benzerlik gösterirken, aralarında farklılıklar olduğu da tespit edilmiştir. Özellikle Yunanistan eğitim denetimi sisteminde müfettiş olgusunun bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study the education and educational supervision systems of Turkey, Greece and Bulgaria were examined, considering the phenomenon of supervision the similar and different aspects of the systems were identified.Between the years 2008-2011 the education systems of Turkey, Greece, and Bulgaria were examined. After a preliminary source research and examining the country reports in the Bologna process the interviews with teachers revealed the education system and the phenomenon of supervision in these countries. It is important how the different structures in the education systems affected the phenomenon of supervison.Before the study, the visits to the regions have showed that there are some differences between the information in written sources and ongoing practice.After the research it was found that although in some areas the systems are similar to eachother, some different aspects were also identified. Especially, it was noticed that there is no phenomenon of inspector in the Greek supervision system.