Political psychology in understanding Al-Qaeda: Why and how?
El-Kaide'yi anlamakta politik psikoloji: Neden ve nasıl?
- Tez No: 321304
- Danışmanlar: DR. RİCHARD DİETRİCH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: el-Kaide, politik psikoloji, uluslararası terör, al-Qaeda, political psychology, international terrorism
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, el-Kaide'yi anlamakta politik psikoloji yaklaşımlarının açıklayıcı gücünü incelemektedir. El-Kaide, Dünya çapına yayılmış hücrelerden oluşan ve yerel militan İslamcı gruplarla işbirliği içerisinde faaliyet gösteren bir ağdır. Bu özellikleriyle el-Kaide'yi anlamak, birey ve grup düzeyinde analizleri, disiplinler arası ve çok yöntemli bir araştırmayı ve süreç ve kapsam odaklı bir çalışmayı gerektirir. Bu bağlamda politik psikolojinin sunduğu yaklaşımlar el-Kaide'yi anlamakta önemlidir. Politik psikolojinin sunduğu yaklaşımlara bakıldığında, psikanaliz temelli yaklaşımların el-Kaide'yi anlamakta çok açıklayıcı olmadığını görmek mümkündür. Psikanalitik yaklaşımlar ışığında el-Kaide gibi uluslararası bir ağın mensuplarına dair ortak yönler bulmak zorlaşmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma grup düzeyinde analizlerin daha faydalı olacağını savunmaktadır. El-Kaide'nin eylemlerinin nedenlerini, sürecini ve sonuçlarını anlamakta sosyolojik yaklaşımlar, sosyal psikolojiye ait ahlaki çözülme mekanizmaları yaklaşımı, gelişim psikolojisine ait sosyal öğrenme teorisi ve geniş grup psikolojine ait kavramsallaştırmalar açıklayıcı olacaklardır.
Özet (Çeviri)
This thesis is concerned with political psychology as an academic field with regard to the explanatory power of political psychology accounts in understanding the al-Qaeda network. Understanding al-Qaeda as a network of cells dispersed worldwide and in cooperation with local militant Islamist groups requires analysis at individual and group level, a multidisciplinary and multimethod research and focus on context and process. In this sense, political psychology accounts appear to have explanatory power to understand the al-Qaeda network, utilizing the defining characteristics of the field. Analyzing al-Qaeda through the lenses of political psychology, it can be concluded that psychoanalytically based approaches may not be very relevant to approach al-Qaeda. In this regard, this thesis promotes the study of the al-Qaeda network by concentrating on the group level of analysis. In this context, sociological accounts, social psychological framework of moral disengagement mechanisms, developmental psychology approach of social learning theory and large group in its own right provide us with powerful frameworks to study the causes, process and effects of al-Qaeda?s terrorist activities.