Göç enformel işler ve kentlileşme ilişkisinin sosyolojik analizi: Denizli örneği
Sociological analysis of the relation between immigration, informel employment and urbanize; the example of Denizli
  1. Tez No: 321716
  2. Yazar: GİZEM KANYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Immigration, Urbanize, Unemployment, Informal Sector, Progress of Informal
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmanın amacı, araştırmanın varsayımları doğrultusunda, Denizli'deki enformel çalışma alanlarındaki aktörlerin demografik, sosyoekonomik ve göç eğilimleri ile ilgili özelliklerinden hareketle göç, kentlileşme ve enformel sektör ilişkisinin sosyolojik analizini yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın ilk bölümünde, göç ve kentlileşme ile ilgili tanımlamalar hakkında bilgi verilmiştir. Türkiye'de göç, kentleşme ve kentlileşme durumları değerlendirildikten sonra ikinci bölümde enformel sektör ile doğrudan ilişkili olan işgücü piyasası, istihdam ve işsizlikle ilgili kavramlar sosyolojik bakış açısıyla ele alınmıştır. Çalışmanın odak noktası olan enformel sektörün tanımlanması, özellikleri, ortaya çıkış nedenleri, enformel çalışma biçimleri, enformel sektörde devlet kontrolü incelendikten sonra göç, kentlileşme ve enformel sektör ilişkilendirilerek kuramsal çerçeve tamamlanmıştır. Üçüncü bölümde öncelikle çalışmada kullanılan yöntem ve teknikler açıklanmıştır. Akabinde, alan araştırmasının yapıldığı Denizli ilinin genel bir tasviri yapıldıktan sonra, elde edilen bulgular analiz edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In respect of hypothesis of survey, the goal of this study, by moving from the features of informal actors'demographic, socioeconomic and immigration trends in Denizli, is sociological analyzing of the realationship between immigration, urbanization and informal sector. Towards this goal, certain descriptions about immigration and urbanization were introduced in the first part of the study. After the immigration and urbanization matters were evaluated,the labor force market, the notions about employment and unemployment which are directly related to informal sector, were dealed in the second part. Upon examining the description of informal sector, its features, the reasons of appearing, informal working styles, gov ernmental control in informal sector, which are all focus of working, the notional frame was comleted by associating informal sector, immigration and urbanization. In the third part,preferably, the tecniques and ways used in the study were explained. Following this, the obtained findings were commented by analyzing after a general account of Denizli was carried out.