New tendencıes ın the Turkısh center-rıght: Wıth specıal reference to the 'New' Democrat Party
Türk merkez sağında yeni eğilimler: 'Yeni' Demokrat Parti örneği
- Tez No: 32174
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET İÇDUYGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türk Merkez Sağı, Yeni Sağ, Ekonomik Liberalizm, Siyasi Liberalizm, Muhafazakarlık, Yeni Muhafazakarlık, Atatürkçülük, Turkish Centre-Right, New Right, Political Liberalism, Eco nomic Liberalism, Conservatism, Neo Conservatism, Atatürkism. IV
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma ile amaçlanan, Türk merkez sağında ortaya çıkan yeni eğilimleri ve onların genel özelliklerini anlayabilmektir. Bu amaç doğrul tusunda, yeni eğilimlerden biri olan Aydın Menderes liderliğinde Büyük Değişim Partisinde başlayıp Demokrat Partide devam eden siyasal hareket iki büyük merkez sağ parti (Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi) ile karşılaştır malı bir şekilde tartışılmıştır. Merkez sağ ideolojisinin dayandığı siyasal ve ekonomik liberalizm, muhafazakarlık, yeni muhafazakarlık, liberal-çoğulcu demokratik sistem gibi temel kavramlar baz alınarak, üç parti arasındaki karşılaştırma yapılmaya çalışınılmıştır. Hem devlet hem de toplum sevi yesinde ekonomik ve siyasal anlamda liberal değerlerin hakimiyetini savunan“yeni”Demokrat Parti, merkez sağ ideolojisine ve değerlerine ANAP ve DYP den daha yakın olduğu görülmektedir. Bu çalışmadan çıkarılabilecek temel sonuç, 1990 larda ortaya çıkan yerel ve küresel değişikliklerin etkisi altında kalan Türk siyasal sisteminin geleneksel yapısı liberal demokratik bir sistemedoğru kaymaya zorlanmaktadır. Merkez sağda ortaya çıkan yeni siyasal oluşumlar Türk siyasal sisteminin içinde bulunduğu bu süreci etkileyen nedenlerden birisi olarak belirmekte.
Özet (Çeviri)
The objective of the present study is to understand the general char acteristics of new tendencies in the Turkish centre-right. To accomplish this task, the“new”Democrat Party (DP), which is one of the new political formations in Turkey, is analyzed through a comparison with two major centre-right parties - the Motherland Party (MP) and the True Path Party (TPP). By touching upon the some basic concepts of the centre-right politics such as economic and political liberalism, conservatism, liberal democratic system, this comparison refers to the question of how the Turkish centre-right realizes their political ideology and practice. It seems that the“new”DP which defends the necessity of liberal-pluralist values at the level of both state and society is much closer to the ideology of the centre-right politics than the MP and the TPP. Main conclusion drawn from this study is that the traditional structure of Turkish politics has been pushed toward a liberal democratic IIIsystem by evolving political sentiment within socio-economic and political development. In such orientation, the newly emerging political movements in the centre-right appear as one of significant, determinant factors.