Tevfik Fikret: A model of literation the Ottoman modernization
Osmanlı modernleşme sürecinde bir 'aydın - sanatçı' modeli: Tevfik Fikret
- Tez No: 32173
 - Danışmanlar: PROF. DR. KAYA RAŞİT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
 - Anahtar Kelimeler: Tevfik Fikret, Osmanlı Modernleşmesi, Tanzi mat Dönemi, II. Meşrutiyet, Cumhuriyet Dönemi, Batılılaşma, Tevfik Fikret, Ottoman Modernization, Tanzimat Period, Second Constitutional Monarchy, Republic Period, Westernization. Science
 - Yıl: 1994
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 191
Özet
Araştırmamızın amacı Tevfik Fikrefi Osmanlı Devleti ondoku- zuncu yüzyıl sonu yirminci yüzyıl başı yaşanan hızlı gelişim-değişim sürecinde yaşayan bir aydın-sanatçı olarak sunmaktır. Bu dönem içerisinde Fikret temel alınarak, önce Tanzimat dönemi ve aydınları, daha sonra bu dönemin getirdiği değişim ile II. Abdülhamit rejimi altında sürdürülen baskılı yaşamın çatışması ve II. Meşrutiyet ile hızlanan toplumsal gel-git'ler Fikret'in eserleri, fikirleri, yaşamı ile ak tarılacaktır. Daha sonra Cumhuriyet dönemine taşan tartışma boyutu ele alınacaktır. Günümüze kadar tartışılan ve canlılığını koruyan Fikret, Türk aydınının toplumsal tepkisini edebî eserler ile içice vermesi, batılılaş macı, ilerici ve idealize edilerek yaşanmış bir hayatı ve yaşadığı dönem içerisinde değerlendirilmesi gereken bir“aydın-sanatçı”modelidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to present Tevfik Fikret as one of“literati”who lived in the fast process of change and progress of the Ottoman State between late nineteenth century and early twentieth century. First we will examine Tanzimat period and intellectuals by taking Fikret as a model, then we will present the conflict between the change that Tanzimat period brought and the life that was carried out in the oppressive reign of Abdülhamit's regime, and the social tides which increased with the declaration of the second constitution by giving examples from Fikret's works, ideas and life. Then, we will examine the arguments which were carried to the Republic period. Fikret has been argued about until our present day as a model of“literati”for the Turkish intellectual who has conveyed his social reaction within his literary works, who has been for westernization and progress, who has led an idealized life and who should be judged within his own period.