Eski Anadolu Türkçesinin Selçuklu Dönemine ait bazı eserlerde birleşik fiiller
The compound verbs in some works of old Anatolian Turkish belonging to Seljuk Period
- Tez No: 321782
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yunus Emre, Sultan Veled, Ahmed Fakih, Hoca Dehhânî, Selçuklu Dönemi Eserleri, Birleşik Fiil, Yunus Emre, Sultan Veled, Ahmed Fakih, Hoca Dehhânî, Seljuk Period, Compound Verb
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 493
Özet
Çalışmamızda Eski Anadolu Türkçesi'nin Selçuklu dönemi özelliklerini ihtiva eden Yunus Emre'nin Divanı, Sultan Veled'in Türkçe Manzumeleri, Ahmed Fakih'in Kitâbu Evsâfı Mesâcidi'ş-Şerîfe ve Çarhnâme'si ve Hoca Dehhânî'nin Manzumeleri birleşik fiiller açısından incelenmiştir. Bu eserlerin tamamı Selçuklu dönemine ait olduğu için Eski Anadolu Türkçesi'nin dil özellikleri hakkında bizlere bilgi vermektedir.Yaptığımız bu çalışma ?Giriş?, ?İnceleme?, ?I. Bölüm?, ?II. Bölüm?, ?III. Bölüm?, ?IV. Bölüm?, ?V. Bölüm? ve ?Sonuç? kısımlarından oluşmaktadır. Tezimizde, adı geçen eserlerde bulunan tüm birleşik fiiller tespit edilerek tasnifleri yapılmıştır. Metinlerdeki birleşik fiiller tespit edildikten sonra çalışmanın başından sonuna kadar elde edilen tespitler neticesinde bir sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Divan by Yunus Emre, Türkçe Mazumeler by Sultan Veled, Kitâbu Evsâfı Mesâcidi?ş-Şerîfe and Çarhnâme by Ahmed Fakih, and Manzumeler by Hoca Dehhânî, which have the characteristics of Old Anatolian Turkish of Seljuk Period, are analyzed in terms of compound verbs. As all these works belong to Seljuk Period, they provide information about the language properties of Old Anatolian Turkish.This study is made up of ?Introduction?, ?Analysis?, ?I. Part?, ?II. Part?, ?III. Part?, ?IV. Part?, ?V. Part?, and ?Conclusion?. Within this thesis, all compound verbs in the works mentioned above are determined and classified. Having determined all the compound verbs, a conclusion is drawn with the determination acquired from the beginning till the end of this study.